Francúzsky súkromný sektor zaznamenal v novembri najprudší pokles za 6 mesiacov

Paríž 23. novembra (TASR) – Francúzsky súkromný sektor zaznamenal v novembri najprudší pokles za 6 mesiacov. Hlavným dôvodom sú nové reštrikcie prijaté na spomalenie šírenia nového koronavírusu.

Zložený index nákupných manažérov (PMI), ktorý zahŕňa priemysel aj služby, v novembri padol na 39,9 bodu zo 47,5 bodu v októbri, uviedla firma IHS Markit. Index sa nachádza hlboko pod 50-bodovou hranicou, ktorá oddeľuje pokles aktivity od jej expanzie. Ekonómovia však počítali so znížením indexu až na 34 bodov.

Jediným svetlým momentom je, že aktuálna kontrakcia je podstatne slabšia než počas predchádzajúceho lockdownu, uviedol ekonóm IHS Markit Eliot Kerr. Výsledky prieskumu ukazujú, že niektoré francúzske firmy dokázali prispôsobiť svoje operácie novej situácii, a preto ich aktivita nepadá tak prudko, keď sa sprísnia reštrikcie, dodal Kerr.

Nové reštrikcie pocítili predovšetkým firmy pôsobiace v oblasti služieb. PMI pre sektor služieb v novembri padol na 38 bodov zo 46,5 bodu v predchádzajúcom mesiaci, pričom ekonómovia počítali so znížením na 37,7 bodu. PMI pre výrobný sektor klesol na 49,1 bodu z 51,3 bodu pri očakávaných 50,1 bodu.

Pridaj komentár