Ďalší podpredseda NRSR a bývalí ,,nestranný“ občianský aktivista Juraj Šeliga: ,,Úlohou šéfa GP bude vyrovnať sa s minulosťou a vrátiť dôveru GP“

Bratislava 25. novembra (TASR) – Úlohou nového šéfa Generálnej prokuratúry (GP) SR bude najmä vyrovnať sa s minulosťou, zároveň bude musieť prinavrátiť ľuďom dôveru v prokuratúru. Skonštatoval to podpredseda Národnej rady (NR) SR Juraj Šeliga (Za ľudí) v pléne parlamentu počas diskusie k voľbe kandidáta na generálneho prokurátora. Dodal, že aj preto vypočúvali uchádzačov v ústavnoprávnom výbore niekoľko hodín, aby zistili, ktorý z nich to bude schopný urobiť.

„Robili sme všetko, čo sme mali urobiť, aby sme zistili, kto sa chce stať generálnym prokurátorom, aká je jeho minulosť, ako je schopný sa vyrovnať so svojou minulosťou a čo prináša do budúcnosti, čím chce pomôcť Slovensku, akým spôsobom chce posunúť GP,“ uviedol Šeliga s tým, že považuje za lepšie klásť veľa a ráznych otázok vo výbore. Zdôraznil, že úlohou nového šéfa prokuratúry bude hlavne vyrovnať sa s minulosťou, ako napríklad masová korupcia. Rovnako bude musieť podľa neho garantovať, že zákon bude platiť pre všetkých a bude mať úlohu rozviazať ruky prokurátorom.

Šeliga hovorí o historickej šanci urobiť hrubú čiaru a začať vyšetrovať slobodne v zmysel zákona. Pripomenul aj volebné programy koaličných strán, ktoré sľubovali očistu. Verí preto, že zvolia generálneho prokurátora čo najskôr. Počas diskusie kritizoval tiež opozíciu, že jej zástupcovia nie sú v pléne a nezapájajú sa do diskusie.

Poslanec Marián Saloň (Smer-SD) reagoval tým, že v pléne nie je ani dostatok poslancov strany Za ľudí. „Viete koľkí tu sedíte z vašej strany počas prerokovania tohto bodu? Dvaja,“ reagoval na výčitku Šeligu.

Diskusia k voľbe kandidáta na generálneho prokurátora v pléne trvala zhruba hodinu. Písomne sa prihlásil len podpredseda snemovne Gábor Grendel (OĽANO). Následne sa prihlásili niekoľkí koaliční poslanci, na ich vstúpenie bolo minimum faktických poznámok.

Pridaj komentár