Orbán: Riešením pandémie je vakcína; pre nás sú dôležité skúsenosti Rakúska

Budapešť 8. novembra (TASR) – Riešením pandémie nového druhu koronavírusu je vakcína, povedal predseda maďarskej vlády Viktor Orbán, ktorý v sobotu večer vo svojom úrade v Budapešti rokoval s maďarskými expertmi. Premiér podľa agentúry MTI tiež vyhlásil, že pre Maďarsko sú dôležité epidemiologické skúsenosti Rakúska.

Orbán podotkol, že sobotňajšie rozhovory sa detailne týkali očkovacej látky, pričom účastníci schôdzky sa zhodli v tom, že riešením epidémie je očkovacia látka, ktorá bude už čoskoro k dispozícii.

„Je šanca, že Maďarsko čoskoro získa európsku, čínsku a ruskú vakcínu, ktorú po patričnej kontrole poskytneme tým, čo sa budú chcieť dobrovoľne zaočkovať,“ konštatoval premiér.

Podľa jeho slov je však dovtedy potrebné sledovať situáciu v okolí, pričom mimoriadne dôležité je dianie v Rakúsku. Orbán oznámil, že v sobotu hovoril telefonicky s rakúskym kancelárom Sebastianom Kurzom, ktorého požiadal, aby sa podelil so skúsenosťami svojej krajiny.

V Maďarsku za posledných 24 hodín potvrdili nákazu novým druhom koronavírusu 4673 ľuďom, počet aktívnych nakazených stúpol na 82.108. V súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo ďalších 81 pacientov. Od vypuknutia epidémie vírusu SARS-CoV-2 evidujú v krajine 109.616 potvrdených prípadov nákazy a 2438 obetí ochorenia COVID-19.

Pridaj komentár