Gustáv Husák o udalostiach roku 1968: Sovietskych vojakov sa vytlačiť nedalo, ale štát bolo treba udržať, museli sme žiť, potrebovali sme pokoj

Rok 1968… kontroverzná téma, ktorá rozdeľuje spoločnosť. Ako to videl Dr. Gustáv Husák v slovenskom hlavnom prúde nenájdete. Preto vám prinášame unikátny výber citátov, v ktorých sa sám Husák vyjadroval k týmto udalostiam.

Z knihy V. Plevzu, Gustáv Husák prehovoril:

O koho som sa mal oprieť? O Brežneva? O Ulbrichta? O Gomulku, ktorý Brežneva v zásahu proti nám tiež vehementne podporoval? O Jánoša Kadára, ktorý nás chápal, radil nám ale proti Brežnevovi, no jeho aparátnikom a jeho maršalom sa nedokázal postaviť? Vedel som, že sovietskych vojakov z republiky vytlačiť nemôžeme. Ale štát bolo treba udržať, museli sme žiť, potrebovali sme pokoj. Tak som rozmýšľal nielen ja, ale aj ostatní ľudia vo vedení. V tomto zmysle som robil konsolidáciu s Dubčekom. Kadár mi rozprával, koľko hrôz, obetí na životoch, krvi a potom popráv zažilo Maďarsko od roku 1956. Takým hrôzam u nás sme chceli zabrániť. Chceli sme zabrániť zatváraniu ľudí a politickým procesom. Preto sme sa obávali demonštrácií, násilia z našej strany. Bol som presvedčený, že keď sa to podarí, odídu aj vojská.

Priestor pre verejnú mienku sa otvoril nielen komunistom, nielen ľuďom podporujúcim socialistickú myšlienku, ale aj antisocialistickým silám… i ľuďom, ktorí s komunizmom nikdy nezrástli, ktorí stáli na opačnej pozícii. A my sme nenašli dosť politických prostriedkov na zápas s týmito silami, či to už boli rozličné kluby – K231, KAN alebo aj rozličné iné prejavy, čo už išlo o pokusy najmä v českých krajoch o obnovenie sociálnodemokratickej strany atď.

Poznámky: Klub angažovaných nestraníků (KAN) je politické hnutí, které vzniklo na jaře roku 1968 (žádost přijata NVP 8. dubna 1968). Sdružovalo všechny zájemce o politickou angažovanost, kteří nebyli nebo nechtěli být členy KSČ ani žádné jiné strany tehdejší Národní fronty (NF, jiné politické strany nebyly tehdy povoleny). Po listopadu 89 bylo hnutí obnoveno (zaregistrováno 7. května 1990).

Klub politických väzňov (Klub 231, K 231) je organizácia z obdobia tzv. Pražskej jari, ktorá združovala bývalých politických väzňov, ktorých uväznil zväčša na základe zákona na ochranu ľudovo-demokratickej republiky č. 231/1948 Zb. Predsedom prípravného výboru sa stal Karel Nigrín. Ustanovujúce zhromaždenie Klubu 231 sa konalo 31. marca 1968 v Prahe. Zúčastnilo sa ho do 2 500 ľudí. Poslaním Klubu 231 bolo dosiahnuť úplnú rehabilitáciu všetkých nezákonne odsúdených osôb. Vytváranie okresných pobočiek organizácie a posielanie prihlášok do klubu dosiahlo masové rozmery. Podľa odhadu Klubu 231 bolo na základe zákona č. 231/1948 Z. odsúdených v Česko-Slovensku asi 128 tisíc ľudí.

Koncepcia normalizácie nebola mojim výmyslom. Všetci sme ju schvaľovali ako jediné možné východisko. Keď niektorá krajina zažije zemetrasenie – čo robí? Snaží sa normalizovať život. A čo je možné robiť, keď do nej vtrhne stotisícová spojenecká armáda? S Brežnevom som mal o tejto otázke tvrdé rozhovory aj po auguste. Vedel, ako nás to páli. Odďaloval riešenie. Po ňom to samé robil Andropov. A tak to bolo až od roku 1987, keď som sa vzdal funkcie generálneho tajomníka. Aj Gorbačov sa po svojom nástupe vykrúcal, že on pri tom roku 1968 nebol, že nebola to len ich vec a podobne. A čo Amerika? Čo celý Západ? Prezident Johnson sa dohodol s Brežnevom a vzal okupáciu Česko-Slovenska na vedomie. Formálne protestoval, ale ináč nepohol ani prstom.

Bola to intervencia a po nej okupácia. (odpoveď na otázku ako hodnotí 21. august 1968, odpovedané 18. mája 1990)

7 thoughts on “Gustáv Husák o udalostiach roku 1968: Sovietskych vojakov sa vytlačiť nedalo, ale štát bolo treba udržať, museli sme žiť, potrebovali sme pokoj

  • 20. augusta 2020 at 19:00
    Permalink

    Súdruhovia,

    situácia v 1968 dospela do takého štádia, že na výber boli vlastne len 2 možnosti :

    1. vstup SPOJENECKÝCH armád a normalizácia socializmu
    2. vstup ZNEPRIATELENÝCH armád a ustanovenie kapitalizmu

    Napokon – máme jedinečnú skúsenosť s oboma možnosťami, keďže 1. nastala v roku 1968 a druhá v 90. rokoch s čoraz silnejšími dozvukmi až dodnes.

    Máme túto historickú skúsenosť, a preto aj možnosť na základe nej OBJEKTÍVNE hodnotiť obe možnosti a ich dôsledky.

    Takže – veľké ĎAKUJEM za ochranu socializmu a predĺženie jeho života o ďalších krásnych a bezpečných 20 rokov.

    Mimochodom – socializmus bol v 68 20-ročné dojča, zatiaľ čo kapitalihnus bol už najmenej 100 ročný mazák

  • 20. augusta 2020 at 21:38
    Permalink

    Martine, přeji Vám klidný večer.

    Budu stručný. Plně s Vámi souhlasím, lépe bych to nenapsal. Martine, DĚKUJI VÁM.

    P.S.
    Dnes (pěkné datum ─ s třemi dvacítkami) africké Maroko slaví 65. výročí osvobození od koloniální nadvlády. Národ tam tancuje, pěje, pije a dobře jí, neboť je šťasten. U nás v ČR, stejně jako i v bratrské SR, je tomu přesně naopak, slavíme už léta vstup do Velkoněmeckého Reichu. A jsme také šťastní, dokonce i ty hidžáby jsme si zamilovali. ))

  • 21. augusta 2020 at 8:44
    Permalink

    Za Husákovho vedenia KSČ, sa do strany dostali nekomunisti a oportunisti. Postupne získali kontrolu nad médiami a významými inštitúciami a v 89-om im stačilo už len prevrátiť kabáty.
    Vybudoval akúsi kastu zvýhodňovaných majetnejších funkcionárov, ktorých si pamätám ešte zo skorého detstva a z rozprávania starších. Po 89-om boli z nich podnikatelia, zbohatlíci, prezidenti, ministri. Rozprávali o totalite a kydali na socializmus.
    Jakeš potom pokračoval v Husákových stopách, len už nestihol legitimizovať súkromné podnikanie, ako to pôvodne ohlasoval a neriešil problémy na ktoré sám upozorňoval.

    Za Husákovho prezidentovania ekonomika krajiny začala stagnovať, klesla obranyschopnosť krajiny, financovali sa cirkvi,… Ako prezident odmietol riešiť problémy v 98-om a legitimizoval novú kapitalistickú vládu, ktorá začala krajinu rozkrádať.

    Myslím, že „sametová revoluce“ bola už len symbolickým vyvrcholením toho, čo začalo ešte na konci 60-tych rokov a postupne sa budovalo počas Husákovej vlády. Neviem aký podiel mal na tom samotný Gustav Husák, ale vzhľadom na jeho najvyššie funkcie asi značný.

    • 21. augusta 2020 at 10:02
      Permalink

      Ale normalizácia predsa začala tým, že sa strana očistila od pravicového živlu – nech odpadne čo je kolísavé, nech odpadne čo je oportunistické…

      Toto bola nádej na nový začiatok, a 70. roky dodali socializmu novú energiu.

      V 80. rokoch prišli „do života“ bavlnkové povojnové socialistické pokolenia s podstatne vyššími nárokmi na život, riešiace rozpor medzi túžbami a možnosťami tak, že prijali hru, že navonok sa hlásili k socializmu, čím získali status „perspektívnych kádrov“ a akéhosi pred-papalášstva, zatiaľ čo vo vnútri vzhliadali k zlatému teľaťu za ostnatým drôtom.

      Ďalšou chybou bolo, že v socializme boli politici nafurt – teda až do smrti. Žiaľ, jestvuje určitá osobná veková hranica, keď už človek „nemá žiadnu budúcnosť“ a očakáva už len koniec svojho života. Takýto človek stráca silu, ale aj chuť bojovať za nejakú budúcnosť. Zdá sa mi, že GH túto hranicu vtedy prekročil, aj keď ako prezident nemal nejaké výkonné právomoci, no mohol ovplyvňovať smerovanie do budúcnosti.

      A keď sa takto napriahnuté povojnové pokolenie stretlo s dožívajúcou starou gardou, bolo otázkou času, keď pri prvom záblesku toho zlatého teľaťa „neskúsia svoje šťastie“.

      Akokoľvek dokonalý teoretický systém v praxi vždy narazí na medze ľudských slabostí. Rovnako by to bolo aj teraz, ak by nastal socializmus, ( alebo iný, lepší systém ako kapitalizmus. ). Znovu by sme sa borili ako naši otcovia a dedovia s papalášizmom, snahou o výhody na úkor iných, „známosťami“, „kamarátstvami“, službičkami….

      Cez prizmu tohto poznania, som schopný odpustiť čs. reálnemu socializmu jeho chyby.

      • 21. augusta 2020 at 11:18
        Permalink

        Martine, zdravím Vás.

        Mě dost překvapuje jedna věc, tedy na naší době v r. 2020. Kdekdo jako magor řeší půl roku Covid-19, jiné nemoci ne, protože, jak to tak vypadá, ony asi neexistují. A kromě Covid-19 se na nic jiného neumírá, mrtvice, infarkty, morbidní obezitu a s ní spojené obžerství, cukrovku, rakovinu, tuberu, malárii atd ─ lidstvo před půl rokem PROSTĚ A JEDNODUŠE DOSLOVA PŘES NOC VYMÝTILO.

        Také mě překvapuje, že v r. 2020 stále ubývá 8 ha orné půdy DENNĚ V ČR (viz dole v P.S., nakolik „vědecky“ se řeší zemědělská politika v ČR), jenže, před půl rokem tento problém přes noc padl, protože potraviny JE NAPROSTO ZBYTEČNÉ VYRÁBĚT, KDYŽ JE EU K NÁM ZADARMO VYVEZE.

        Martine, zato už přes 30 roků kdekdo řeší 21. srpen 68, Husáka a jeho tzv. normalizaci. A taky to, že Husák byl starý. No, a dnešní lidi snad nestárnou? Když už medicína ani neřeší jejich nemoci? Neboť TV mele jako v blázinci pořád dokola, až k úplnému zblbnutí, Covid, Covid a zase jen a pouze Covid, Covid?

        Nikdo nepoví ani slovo, co se za Husáka vybudovalo, NIKDO! Tedy, až na vzácné výjimky právě zde na DAV-DVA. Věčná sláva, že to tak je, protože na jiných webech se dozvíte akorát tak jen to, jak „komunisti“ věšeli Horákovou.

        Zato nedávno, na přání jedné mé známé, jsem preventivně začal doučovat její dceru matiku (8. třída ZŠ), abych posléze zjistil, že děvče sice vědělo o „preventivních“ opatřeních vlády ČR s rouškami kdeco, ale jaký je rozdíl mezi kruhem a čtvercem, ono mladé stvoření ─ nevědělo. Asi ji to naučí distanční metody výuky, aby z děvčete vyrostla vynikající odbornice pro 21. století NWO, že jóóó.

        Víte, Martine, nikoli starý Dr. G. Husák, ale mladí ministranti, pardón, ministři v současné burž. vládě, nám nařizují hadry na čuně, abychom si doslova zaneřádili plísněmi a hleny horní cesty dýchací, včetně ekzémů na čuni. Pan prof. Pirk, přední český kardiochirurg, měl pravdu, když docela nedávno prohlásil, že je nejvyšší čas všem důchodcům preventivně oplácat ruce a nohy sádrovým obvazem, aby, nedejbože, si nezlámali ruku nebo nohu, až přijde období s „velikým nebezpečím“ pod názvem sněhové vločky…

        P.S.
        https://zpravy.aktualne.cz/galerie-a-videa/foto-sucho-z-letadla/r~b1e4d45ec5cf11ea9c800cc47ab5f122/r~bde16bd4c5cd11eaa7deac1f6b220ee8/

  • 21. augusta 2020 at 14:15
    Permalink

    OSTUDNÁ VÝROČÍ ČR- 21. SRPEN 2007.
    V tento den byl u nás sněmovnou schválen zákon o reformě veřejných financí s platností od 1.1.2008. Tento asociální zákon byl z pera Topolánkovy vlády ( ODS, KDU-ČSL, Strana zelených) a občanům významně zdražil jejich dosavadní život.
    Zdanění hrubých mezd a platů podle jejich výše 12% – 32% bylo nahrazeno jednotnou sazbou pro všechny 23% (15% superhrubá mzda). Lidé od té doby začali platit daně i z toho co nedostali.
    Zavedly se nové poplatky ve zdravotnictví 30 kč lékař, 90 kč pohotovost, 60 kč za den v nemocnici, vyšší doplatky za léky.
    Násobně zvýšeny byly poplatky za úkony na úřadech.
    Zvýšila se DPH na k životu nezbytné zboží a služby z 5% na 9%, zvýšila se spotřební daň z tabáku o 5,60 kč na krabičku.
    Zvýšila se možnost navýšení daně z nemovitosti až na 5-ti násobek.
    Nově byly zdaněny zemní plyn, pevná paliva a elektřina (nová ekologická daň činila 8,50 kč – 28,30 kč za jednotku).
    Dramaticky byl osekán počet rodin, které mohly pobírat přídavky na děti a sociální příplatky, změn doznal i rodičovský příspěvek.
    Do propadliště času spadnulo pro pozůstalé pohřebné 5.000 kč.
    OBČANY S TEHDY BĚŽNÝMI MZDAMI (ne s průměrnou mzdou) TAK STÁT OLOUPIL V PŘEPOČTU ASI O 60.000 KČ ROČNĚ!!!
    Sníženo naopak bylo zdanění zisků českých a zahraničních právnických osob, kterým byla také zrušena povinnost platit daň z dividend vyváděných povětšinou do zahraničí.
    Na tuto reformu doplatilo 85% – 90% občanů ČR.

Pridaj komentár