Pred 45. rokmi opustil svet hudobný skladateľ Dmitrij Šostakovič

9. august 1975. Na rakovinu pľúc zomiera vynikajúci skladateľ, jeden z vôbec najvýznamnejších sovietskych skladateľov 20. storočia Дми́трий Дми́триевич Шостако́вич. 150 prác, 15 sláčikových kvartet, klavírny cyklus a mnohé ďalšie diela, to je bilancia tvorby tohto umelca.

Narodil sa 25. septembra 1906 v Sankt-Peterburgu a na konzervatórium sa dostal už ako trinásťročný. V Petrohrade študoval na konzervatóriu klavír a skladbu, komponoval pre nemé filmy. V 1926 uvádza prelomovú I. symfóniu f-mol. V Moskve mu uviedlo čoskoro 94 predstavení…

V roku 1936 sa dostáva do nemilosti Stalina, no už o pár rokov neskôr získava Stalinovu cenu. Späť do priazne mocných sa dostal vďaka VII. symfónii, ktorú venoval bojom o Leningrad. Sám ju napísal počas blokády Leningradu. Premiéra tohto diela sa uskutočnila priamo v obliehanom meste.

Od roku 1943 pôsobí v Moskve ako profesor na konzervatóriu. Po vojne dostáva rôzne ocenenia a skladá hudbu k filmom. V roku 1975 zomiera na rakovinu.

Autor trpel depresiami, čo prehĺbil ešte strach z represií a neistá kariéra, predovšetkým za obvinenia z formalizmu. Karta sa však obrátila a nakoniec sa stal obľúbeným umelcom oficiálnej politiky ZSSR, za čo ho zase na západe označili za kolaboranta.

Odkaz tohto hudobného génia je monumentálny. Venujme mu preto spomienku vypočutím si niektorého z diel.

Peter Hron

Pridaj komentár