Pred 60. rokmi bola dokončená elektrifikácia Československa pod heslom svetlo do každej rodiny, píše Petr Starý

„Byl to ten slavný den, kdy k nám byl zaveden elektrický proud.
Střídavý, střídavý, silný elektrický proud.“
Zdeněk Svěrák

V septembri 1960 sa vtedajšia Československá socialistická republika stala ešte len piatym štátom na svete, ktorý kompletne dokončil elektrifikáciu obcí. Trvalo to viac ako 40 rokov, ako posledná sa pripojila Zlatá baňa na východnom Slovenskom, uvádza vo svojom článku Petr Starý.

Petr Starý pripomína, že nešlo o žiadnu komunisticko-budovateľskou propagandu, ale Československo skutočne patrilo v elektrifikácii medzi svetovú špičku, oficiálne bola ešte len piatou krajinou na svete, kde bola komplexná elektrifikácia dokončená.

„O tom, že problematika zavádění elektřiny zůstávala okrajovou záležitostí také pro naše předchůdce, svědčí i to, že odpověď na otázku o datu zavedení elektřiny v té které obci nenacházíme často ani v příslušných obecních kronikách. Ty se buď spokojují s lakonickým konstatováním, že elektrický proud byl v obci zaveden tehdy a tehdy, ale často v nich nenajdeme ani tuto zmínku.“

Františka Cvrka

Ďalej uvádza, že do vzniku samostatného Československa v roku 1918 mala prístup k elektrine asi len tretina obyvateľov českých krajín a na Slovensku dokonca len dve percentá. Zásadnú zmenu priniesol v roku 1919 zákon o všeobecnej elektrifikáciu, ktorý na tieto účely vyčlenil na desať rokov 75 miliónov korún. Podľa pôvodných predstáv mala elektrifikácia skončiť v Česku v roku 1935 a na Slovensku o desať rokov neskôr. Lenže veľká hospodárska kríza a následne druhá svetová vojna posunuli práce práve až do roku 1960. Za okupácie sa pritom pripojilo len 323 obcí, pričom pred vojnou to bolo zhruba 590 obcí ročne. Zaostávalo sa najmä na slovenských, kde po oslobodení stále chýbala elektrina v približne 1,8 tisíc obcí, teda zhruba tretine.

Pridaj komentár