SK SaPA žiada vládu SR o zabezpečenie dostatku zdrojov v zdravotníctve

Bratislava 19. novembra (TASR) – Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SK SaPA) žiada vládu SR aj poslancov Národnej rady (NR) SR, aby zabezpečili dostatok zdrojov pre zdravotníctvo. Adresovala im otvorený list, v ktorom poukázala na to, že situácia v slovenskom zdravotníctve je dlhodobo podceňovaná. Ako uviedla prezidentka komory Iveta Lazorová, na dobré fungovanie sektoru je nutné investovať do zdravotníckych pracovníkov.

Poznamenala, že zo strany súčasnej vlády však ešte neboli uskutočnené všetky potrebné kroky na zlepšenie pracovných podmienok sestier a pôrodných asistentiek ako najpočetnejšej skupiny zdravotníckych pracovníkov. Práve pandémia ochorenia COVID-19 podľa vyjadrenia Lazorovej odhalila obrovské výzvy a riziká, ktorým zdravotnícki pracovníci čelia.

Tvrdí, že je najvyšší čas, aby vláda uznala prínos sestier a pôrodných asistentiek a taktiež, aby im venovala väčšiu pozornosť a nezanedbávala ich požiadavky. Tie sú podľa Lazorovej už „neznesiteľné“. Rovnako poukázala na to, že zdravotnícki pracovníci sú preťažení počtom pacientov, denne riešia dilemy z nedostatku času či problémy spojené s nedostatkom pomôcok. Hovorí o strese a množstve povinností. „Naše volania o zlepšenie ostávajú nevypočuté. Toto nie je boj o vyššie mzdy, toto je boj o prežitie zdravotníctva,“ konštatuje.

Kritizuje aj to, že návrh štátneho rozpočtu pre zdravotníctvo nepočíta so zvýšením zdrojov. Podľa SK SaPA nezohľadňuje zvýšenú potrebu segmentu vzhľadom na pandémiu, starnutie populácie a na prírastok pacientov s chronickými ochoreniami. Rovnako nemyslí na zvyšovanie cien liekov, materiálu a pomôcok. Poukázala tiež na výpadky príjmov vzhľadom na pandémiu nového koronavírusu či na ubúdajúci počet ekonomicky aktívnych občanov vzhľadom na stratu zamestnania, čo má mať za následok menej peňazí v systéme.

„Ak nepríde dostatok peňazí do systému, obávame sa, že nedosiahneme zníženie úmrtnosti pacientov a nezabránime ďalším zdravotníkom, aby odišli do zahraničia za lepšími podmienkami,“ dodala Lazorová s tým, že žiada od kompetentných reálnu podporu v podobe dostatočných zdrojov.

Pridaj komentár