Obchodnú dohodu sa chystá tento týždeň podpísať 15 štátov z Ázie a Tichomoria

Hanoj 12. novembra (TASR) – Celkovo 15 štátov z Ázie a Tichomoria sa chystá podpísať tento týždeň veľkú dohodu o voľnom obchode, ktorá posilní vplyv Číny v regióne.
Komplexné regionálne hospodárske partnerstvo (Regional Comprehensive Economic Partnership, RCEP) sa podľa analytikov stane najväčším obchodným paktom na svete z hľadiska hrubého domáceho produktu (HDP).

Pakt, ktorý bol prvýkrát navrhnutý v roku 2012, je považovaný za rivala v súčasnosti už nefunkčného Transpacifického partnerstva (TPP), ktoré malo zahŕňať aj USA. Prezident Donald Trump však USA stiahol z TPP a otvoril tak cestu Číne a jej iniciatívam.
Členmi RCEP bude desať ekonomík juhovýchodnej Ázie spolu s Čínou, Japonskom, Južnou Kóreou, Novým Zélandom a Austráliou.

„Po ôsmich rokoch vyjednávania v krvi, pote a so slzami sme sa konečne dostali do okamihu, keď túto nedeľu (15. 11.) uzavrieme dohodu RCEP,“ uviedol vo štvrtok pred virtuálnym stretnutím malajzijský minister obchodu Mohamed Azmin Ali.

Podpredseda vietnamskej vlády Nguyen Xuan Phuc vo svojom vystúpení na on-line samite potvrdil, že pakt bude podpísaný tento týždeň.

Aj India mala byť členom paktu, vlani však z neho vystúpila pre obavy z prílevu lacného čínskeho tovaru. Môže sa však k nemu pripojiť aj neskôr, ak zmení svoj postoj.

Členovia RCEP sa podieľajú približne 30 % na tvorbe globálneho HDP. Nový obchodný pakt bude tiež „pozitívnym krokom vpred pri liberalizácii obchodu a investícií“ v regióne, uviedol Rajiv Biswas, hlavný ekonóm IHS Markit pre ázijsko-tichomorskú oblasť. „RCEP bude najväčšou svetovou zónou voľného obchodu z hľadiska HDP,“ dodal.

Očakávaný podpis zmluvy prichádza v čase, keď desať členov Združenia národov juhovýchodnej Ázie (ASEAN) zápasí s obrovskými nákladmi na pandémiu nového koronavírusu, ktorá zdevastovala ich ekonomiky a zdravotníctvo.

Pakt sa tiež považuje za mechanizmus, ktorý umožní Číne vypracovať pravidlá ázijsko-tichomorského obchodu po tom, ako USA pod vedením Trumpa vycúvali z TTP.

„Určite to zvýhodňuje Čínu a jej geopolitické ambície,“ skonštatoval Alexander Capri, odborník na obchod z National University of Singapore. Nový prezident USA Joe Biden však môže s regiónom aktívnejšie spolupracovať, dodal Capri.

Zatiaľ čo región čaká na to, ako sa budú vyvíjať jeho vzťahy s USA, bojuje zároveň s niekoľkými ďalšími problémami vrátane sporov o Juhočínske more. Jedným z bodov samitu sú aj sporné vody, ktoré si nárokuje Čína, ale aj Vietnam, Filipíny, Malajzia, Brunej a Taiwan.

Ale vzhľadom na to, že mnohé zo štátov v regióne zápasia s pandémiou a Peking im sľúbil prednostný prístup k vakcínam vyrobeným v Číne, vzoprenie sa vláde v Pekingu sa považuje za nepravdepodobné.

Namiesto toho sa pozornosť sústredí na ekonomický rozvoj v novom bloku, keďže mnohí z jeho členov sú závislí od turizmu a exportu, čo sú oblasti, ktoré pandémia tvrdo zasiahla.

„Cesta, ktorá je pred nami, nie je vystlaná ružami,“ uviedol vietnamský prezident Nguyen Phu Trong na on-line samite. Očakáva pritom, že lídri bloku budú spolupracovať pri kontrole infekcií.

RCEP by mohol pomôcť zmierniť finančné ťažkosti štátov regiónu, domnieva sa Kaewkamol Pitakdumrongkit z centra štúdií multilateralizmu na singapurskej S. Rajaratnam School of International Studies. Takáto dohoda totiž umožní firmám diverzifikovať svoje dodávateľské reťazce a zvýšiť odolnosť regionálnych ekonomík, dodal.

Pridaj komentár