Ľuboš Blaha o ľavici a vlastenectve

Motív obrázku: pôvodné logo KSS, upravené ako symbol vlasteneckej ľavice

Neviem, či som zažil niečo bizarnejšie. Dnes som v denníku SME narazil na článok, v ktorom – ako inak – hejtujú Blahu a Fica. Na tom nie je nič nové – to je chlieb ich každodenný.

Ale neuveríte. Zuzana Kepplová, redaktorka, ktorá dostáva polku výplaty od finančnej skupiny Penta, sa nás rozhodla poučovať, čo je a čo nie je ľavica. No chápete, kto na svete je väčší odborník na ľavicu ako zamestnanci Penty. Krása.

1. Podľa denníka SME vraj nie sme ľavičiari, ale krajní pravičiari. Ako Kotleba. Lebo hovoríme o Slovanoch a odmietame rasové a etnické predsudky voči východnej Európe, ktoré cítiť na Západe.

2. A zastávame sa Jozefa Chovanca, ktorého zabili hajlujúci belgickí policajti. A to predsa ľavica nerobí – to smie iba krajná pravica. Písali v SME. Perfektné.

3. Pani Kepplová zo SME napokon dospela k vzrušujúcemu záveru, že Blaha tiahne Smer ku krajnej pravici, lebo hovorí o národnej identite a je teda „identitarián“. A to sa naľavo vraj nesmie.

4. Ja len, či tomu rozumiem správne: Keďže Ladislav Novomeský či Vladimír Clementis hovorili o slovanskej vzájomnosti, tak boli krajní pravičiari. Identitariáni. Nacionalisti. Fašisti… Aha, a ja som si naivne myslel, že bojovali proti fašizmu a sú to významné postavy ľavicovej inteligencie. Ešteže mi to v SME vysvetlili.

5. Chudák Novomeský, my sme ho naivne považovali za ľavicového intelektuála a hen čo sa z neho vykľulo – krajný pravičiar. Predchodca Kotlebu. No chápete. Cítim sa zradený – našťastie to v denníku SME všetko odhalili. Ďakujeme!

6. Pozor, ale to sa netýka iba Slovanov. Vy ako ľavičiar nemôžete hovoriť o žiadnych národných identitách. Čiže krajní pravičiari sú vlastne aj černošskí aktivisti – taký Martin Luther King napríklad hovorili o Afroameričanoch, fašista jeden.

7. A celé hnutie Black Lives Matter je podľa tej istej logiky takisto čistý krajnepravicový fašizmus – veď aj oni sú „identitariáni“. Dobré, že? Keď Slovania, tak aj Afričania. Všetko sú to identity. Sorry, ale logika nepustí. Denník SME spustil argumentačný masaker.

8. Stále to nekončí. Zoberte si Židov, ktorí bojujú proti antisemitizmu. Podľa definície z denníka SME sú to všetko krajní pravičiari. Nacionalisti. Kotlebovci. Veď predsa hovoria o svojej židovskej identite. Tak ako my o slovanskej či slovenskej. A to sa nesmie. To je predsa krajná pravica!

9. Každý, kto prejaví štipku vlastenectva, je podozrivý z krajnej pravice. A úplne najhoršie sú tzv. pan-národné hnutia – národné hnutia, ktoré presahujú štátne hranice. Napríklad Slovania. Alebo Afričania. Či Židia. Všetko samý Kotlebovec. Denník SME na to došiel.

10. Čiže už vieme, že krajná pravica zahŕňa všetko od Ľudovíta Štúra až po Gustáva Husáka. Naplnil sa sen kapely Orlík – skinhead tady, skinhead tam, všude kam se podívám. V denníku SME to takto vidia. Podarené.

11. Krajnepravicový bol vlastne komplet celý bývalý režim – veď aj komunisti pracovali s myšlienkou slovanstva a vlastenectva. O národnom sebaurčení a podobných identitárnych otázkach hovoril aj Lenin – ďalší krajný pravičiar. Švédski sociálni demokrati za Hanssona a Erlandera hovorili – zapchajte si uši – o švédskom národe… Uf! Fašizmúúús!

12. A to najväčšie sklamanie – dokonca aj Che Guevara je Kotlebovec. Ja viem, smutné. Len si spomeňte na jeho Patria o Muerte. Vraj – vlasť alebo smrť! Toto predsa nemôže povedať ľavičiar. Jedine krajný pravičiar. „Identitarián“… Takto funguje svet podľa denníka SME.

13. Len aby sme to zhrnuli. Krajný pravičiar je vlastne každý. Okrem kozmopolitného liberálneho slniečkara z bratislavskej kaviarne. To je ten jediný hrdinský „ľavičiar“. Kašle síce na robotníkov, kašle na slabších – ale zato progresívne srká lattečko v Starbuckse a nenávidí svoj národ. Nezaujíma ho, že Krajniak ponižuje odborárov a likviduje sociálny štát – on rieši ľudské práva transsexuálov na vlastnú toaletu!

14. Správny „smečkársky“ ľavičiar odmieta všetky kolektívne identity – je tu len on sám, veľký individualista, nabubralé ego s hipsterským účesom a fešným šálikom.

15. A správny „smečkársky“ ľavičiar samozrejme hejtuje Fica a Blahu a miluje Západ, aj keby tam belgickí policajti zabíjali Slovákov aj na dennom poriadku – na tom nezáleží, Slovania neexistujú, Slováci neexistujú, len a len milovaný Západ.

16. A viete, čo, milé SME? Nechcem vám búrať sebevedomie, ale vy o filozofii nič neviete. A o ľavicovej už vôbec nie. Prečítajte si niečo o národno-oslobodzovacích hnutiach. Prečítajte si komunitaristické teórie Michaela Walzera a ďalších autorov, ktorí obhajujú národné identity a sú to tvrdí ľavičiari…

17. Prečítajte si dejiny ľavicového myslenia a zistíte, že ľavicové hodnoty pomoci slabším sa nijako nevylučujú s ochranou národa a komunitárnych hodnôt. Veľa o tom píšem v politologickej knižke Antiglobalista – ale varujem, ctení pravicoví kolegovia zo SME, má to 460 strán a vám sa zdajú pridlhé aj moje statusy.

18. Takto: pokiaľ Blaha a Fico vedú Smer k tzv. národnej ľavici, je to preto, že taká vždy bola slovenská ľavica – od Lehockého až po Mináča. Tak to má byť. My nie sme kaviarenská ľavica, my sme ľudová ľavica.

19. Ja viem, že sa vám to v SME nepáči. Ale budete sa s tým musieť zmieriť. Nie, Smer nie je liberálna individualistická ľavica. My sme slovenská ľavica. Komunitárna. Ukotvená. Naša.

20. A budeme chrániť v prvom rade našich pracujúcich ľudí. Aj pred nenávisťou a predsudkami v cudzine. Takýto Smer kujeme – ľavicový a vlastenecký do štipku kostí. Ono to nemá nič spoločné s krajnou pravicou, to len v tých vašich popletených hlávkach je všetko fašizmus – už to konečne pochopte

Ľuboš Blaha

11 thoughts on “Ľuboš Blaha o ľavici a vlastenectve

  • 26. augusta 2020 at 16:36
    Permalink

    Viete čo – neviem či je ľavicové dokazovať pravicovej novinárskej galérke čo je a čo nie je ľavicové.

    Za ľavicovú odpoveď by som skôr ako tieto mestské kaviarenské prekáračky považoval riešenie problémov – nie problému – problémov – chudoby. Tých ťažkostí ktorými sa chudoba, alebo proletariát, alebo prekariát borí je naozaj mnoho. Tu je ochutnávka, jedného vážneho a na Slovensku opomínaného problému chudoby :

    https://bit.ly/3442shM

    Čím trpí chudoba v kapitalizme , na to môžu občania poukazovať, novinári písať, ale ľavicoví politici to majú riešiť.

    TOTO BY BOLO ĽAVICOVÉ,
    nie pre proletariát zbytočná argumentácia na hocijaký nevýznamný pravicový výprdok, ktorý je ľavici predhadzovaný, a slovenská ľavica naň vždy skočí „se vší zuřivosti“ aby sa z toho vyštekala, zaťiaľ čo pravica sa rehlí na plné kolo, pretože má ľavicu tam, kde ju potrebuje mať, teda tam kde len šteká na plot a je neškodná.

    A ľavica len šteká a šteká na ten plot, a naše platy, dôchodky, sú nízke, bývanie nedostupné, potraviny čo raz drahšie, lekárska starostlivosť čoraz horšia, produktivita vysoká, výnosnosť kapitálu astronomická, ….

    Česť !

  • 26. augusta 2020 at 17:21
    Permalink

    Martine, zdravím Vás.

    No ovšem, máte pravdu. K onomu odkazu od Vás mi dovolte pár slov.

    Nicolae Ceaușescu byl podivín. Hrál to na všechny strany, nebyl zásadový, něco jako i Lukašenko v Bělorusku nebo J. B. Tito v Jugoslávii. Ale také všechny tzv. levic. strany v reliktových zemích po Velkém třesku před 30 roky. Všichni pohlaváři, kteří se otočili proti Rusku, byli nakonec odrovnáni vlastním národem.

    A podstata článku od Vás, Martine, je jasná jako facka na sále. Je potřeba udržet amer. dolar jako pilíř svět. burzovních kouzel, aby platilo to ZÁSADNÍ KNOW-HOW na této planetě ─ kdo nedluží, ten nejede. I proto platí, že nejen Rumunsko po zastřelení Ceaușesca bylo sice bez dluhů, ale bídy mělo jako kvítí. Asi jako Nigérie v rovníkové Africe. Těží stovky megatun ropy za rok, ale černí dělníci na tamějších ropných polích nemají ani na benzín do zapalovače. Zato ale jsou bez dluhů. Kdežto Švýcaři mají naopak NEJVYŠŠÍ DLUHY NA DOMÁCNOST V CELÉM SVĚTĚ. Ale žijí si zato jako prasata v žitě, tj. hóóódně vysoko nad poměry žebráků bez dluhů.

  • 27. augusta 2020 at 7:52
    Permalink

    Keď už ten Ľuboš furt vykrikuje, tak dobre, citujem z doslovu vo svojej knihe Ekonomika po kapitalizme (2017): Je tu život každodenný, ktorý žijú milióny ľudí v ekonomike. A tá môže byť „vľavo“.
    TAKŽE AK MÁ DNES NIEKTO PROBLÉM S TÝM, ČO JE VĽAVO, tak nech nazrie do podstaty života človeka, ktorý musí denne riešiť svoj materiálový svet a život v ňom. Tou podstatou a kritériom (najvhodnejšie sa ukazuje – ekonomickým kritériom) je:
    1. Ako sa rozdeľuje hospodársky výsledok v ekonomike sveta
    Ak sa rozdeľuje tak, že „majitelia“ dostanú zisk a námezdná pracovná sila „cenu za svoju prácu“ (rozumejme mzdu) – toto kritérium je VPRAVO
    Ak sú majitelia a pracovníci v ekonomike tí istí a spravodlivo si rozdeľujú hospodársky výsledok – toto kritérium je VĽAVO;
    2.Ako sa v ľudskej spoločnosti (globálne, po krajinách, po regionoch) rozdeľuje bohatstvo:
    Ak nerovnomerne a „podľa zisku“ – je to kritérium VPRAVO;
    Ak rovnomerne a so snahou vyrovnať rozdiely a sociálne spravodlivo –je to kritérium VĽAVO;
    3. Ako sa prerozdeľuje národné bohatstvo v jednotlivej krajine:
    Ak „podľa výsledkov šikovnosti vlastníka“ , s dôrazom odmeniť výkonnosť vlastníka a s dôrazom na individuálny úspech a teda i sebecky- kritérium VPRAVO;
    Ak s ohľadom na potreby žijúcich osôb v danej spoločnosti a so zohľadnením solidarity medzi generáciami – kritérium VĽAVO;
    Tak a je to. Filozofické a politické úvahy o tom, čo je vľavo a čo vpravo, sú dnes chaotickým hemžením ideí a chcení, ale ak to má byť jednoznačne dvojpólové rozlíšenie čo je vľavo a čo je vpravo, musí to byť jednoznačné ako pri ľudskej reprodukcii: Buď si muž alebo si žena. Transsexuál sám seba neoplodní, rovnako ako pravicová politika neurobí z chudoby boháčov.“
    Ing.Peter Zajac-Vanka

    • 27. augusta 2020 at 11:12
      Permalink

      Z toho mi vychádza, že Blaha, Fico a ostatní sociálni demokrati sú VPRAVO spolu s liberálmi a konzervatívcami.
      Ostatne smerovnaie ekonomiky za vlády sociálnych demokratov je rovnaké ako za súčasnej vlády.

  • 27. augusta 2020 at 10:11
    Permalink

    Na clanku som sa dobre zasmial… Problem je v diferencovani alebo dvojitom metri. Teda, vsetko co je, je rozdelene na dobre a zle… Teda, su dobri rasisti a zli tasisti, su dobri narodniari a zli narodniari, dobri smeraci a zli smeraci, dobri fasisti a zli fasisti, dobri Indiani a zli Indiani…atd. Zhrnutie: Ti, co vyhovuju (nasim zapadnym) interesom su vzdy DOBRI, a ti co nevyhovuju (nasim zapadnym) interesom su vzdy ZLI… Take jednoduche!!!

  • 27. augusta 2020 at 20:12
    Permalink

    Hmmm, takže ľavicový Smer, ľavicový Fico, ľavicový Blaha? To je akože ten ľavicový Smer, ktorý na krutom, pravicovom socio-ekonomickom systéme nastolenom Dzurindom a Miklošom neurobil jednu-jedinú systémovú smenu doľava a to za 12 rokov svojej vlády? Dokonca ich prekonal zakotvením 2. penzijného piliera do ústavy?
    Ale chápem, viesť jalovú diskusiu si sliepočkou zo Sme je jednoduchšie ako konať – ľavicovo, samozrejme.

    • 28. augusta 2020 at 8:17
      Permalink

      Blaha kričí že smeráci sú ľavičiari a DAV jeho lživé výkriky propaguje. Keď potom ľavičiari upozorňujú na Blahove klamstvá, on i davisti sú hluchí a slepí. Výsledkom je zosmiešnenie ľavicových snáh na Slovensku Blahom, za výdatnej podpory DAVu.

      To samé sa opakuje dokola a už to začína byť únavné. Veď tí zmrdi tu roky prevádzkovali čistý kapitalizmus a ešte k tomu v prospech cidzích krajín. Okrádali krajinu, okrádali pracujúcich a teraz sú z nich ľavičiari?

      „Hýčkáme si vlastní špínu
      a nik nenese za to vinu“
      (Lupo Anetta)

Pridaj komentár