Arménsko: Odporcovia trojstrannej dohody o Karabachu žiadajú Pašinjanovu demisiu

Jerevan 10. novembra (TASR) – Stovky ľudí, ktorí sú proti dohode o urovnaní konfliktu v Náhornom Karabachu, pokračovali v utorok v Jerevene vo svojom proteste pred arménskym parlamentom. Žiadali aj demisiu predsedu arménskej vlády Nikola Pašinjana, ktorý bol jedným zo signatárov trojstranného vyhlásenia o zastavení bojov v Náhornom Karabachu.

Demonštranti pred parlamentom skandovali, že Pašinjan musí odstúpiť a „dohoda musí byť zrušená“, informovala agentúra TASS.

Vyhlásenie o zastavení bojov v Náhornom Karabachu bolo podpísané nečakane v noci na utorok prezidentmi Ruska a Azerbajdžanu – Vladimirom Putinom a Ilhamom Alijevom, a arménskym premiérom Pašinjanom.

V súlade s dohodou sa 10. novembra od 00.01 h miestneho času mali úplne zastaviť všetky bojové akcie v Náhornom Karabachu, pričom bojujúce strany mali zostať na svojich pozíciách. Kontaktnú líniu teraz budú kontrolovať ruské jednotky. Okrem toho si Baku a Jerevan musia vymeniť zajatcov a telá padlých.

Kým časť Arménov a opozície nesúhlasia s podpísaním tohto vyhlásenia, arménske ministerstvo obrany a generálny štáb arménskej armády v utorok oznámili, že ozbrojené sily budú plniť body dohody. Obe tieto inštitúcie súčasne vyzvali obyvateľov Arménska, aby sa zdržali konania, ktoré by destabilizovalo situáciu v krajine.

Arménsky prezident Armen Sarkisjan v utorok oznámil začatie politických konzultácií na prerokovanie situácie po podpísaní vyhlásenia o urovnaní náhornokarabašského konfliktu.
Arménsko a Azerbajdžan, dve bývalé sovietske republiky, vedú už desaťročia konflikt o Náhorný Karabach, etnicky arménsku oblasť, ktorá sa odtrhla od Azerbajdžanu v 90. rokoch vo vojne s 30.000 obeťami na životoch.

Ťažké boje v oblasti opäť prepukli 27. septembra tohto roku a pokračovali aj napriek trom vyhláseným prímeriam. O život pripravili podľa oficiálnych údajov viac ako 1000 ľudí vrátane civilistov, aj keď skutočný počet obetí je podľa predpokladov zrejme oveľa vyšší.

Pridaj komentár