Súhrn vydaných správ ER TASR – 8. novembra – 14.30

Bratislava – Záujem požiadať o príspevok zo schémy štátnej pomoci pre prevádzky v cestovnom ruchu prejavilo viac ako 94 % ubytovacích a stravovacích zariadení. Vyplýva to z prieskumu, ktorý realizovala Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) v spolupráci s Inštitútom stredoeurópskych štúdií IstroAnalytica od 26. októbra do 1. novembra 2020.

Peking – Export Číny rástol aj minulý mesiac, pričom rast dosiahol vyše 1,5-ročné maximum. Tento vývoj poukazuje na rýchle zotavovanie druhej najväčšej ekonomiky sveta z dôsledkov pandémie nového koronavírusu, ktorý sa do celého sveta rozšíril začiatkom roka zo strednej Číny. Rast zaznamenal aj dovoz, jeho tempo sa však oproti septembrovému vývoju prudko spomalilo. Výsledkom je rast obchodného prebytku o viac než 20 miliárd USD.

New York – Ceny ropy klesli v závere tohto týždňa zhruba o 4 %, pričom cena Brentu uzatvorila obchodovanie pod 40 USD za barel (159 litrov). Napätie na trhoch stále stupňuje zvyšujúci sa počet infikovaných novým koronavírusom v USA a Európe. Navyše, v súvislosti s americkými prezidentskými voľbami v piatok (6. 11.) ešte stále pretrvávala neistota, pričom v tom čase mal bližšie k víťazstvu demokratický kandidát Joe Biden. Za celý týždeň však ceny ropy evidovali výrazný rast.

Washington – Víťazstvo demokrata Joea Bidena v amerických prezidentských voľbách pravdepodobne nepovedie k rýchlym zmenám v oblasti dovozných ciel na oceľ a hliník, či na čínske a európske produkty. Najmä postup voči Číne sa v najbližšom čase nezmení, pričom Biden prisľúbil, že čo sa týka obchodných sporov s Pekingom, bude viac spolupracovať so spojencami USA.

Pridaj komentár