HVG: Bidenovi ešte Orbánova vláda neblahoželala; Fidesz sa poďakoval Trumpovi

Budapešť 8. novembra (TASR) – Víťazovi amerických prezidentských volieb Joeovi Bidenovi ešte stále neblahoželala vláda maďarského premiéra Viktora Orbána, reagoval zatiaľ iba komunikačný riaditeľ vládnej strany Fidesz István Hollik. Ten sa však na Facebooku len poďakoval Donaldovi Trumpovi za uplynulé štyri roky, konštatovalo v nedeľu internetové vydanie týždenníka Heti Világgazdaság.

Podľa Hollika Trumpovi patrí vďaka za to, že maďarsko-americké vzťahy boli najlepšie v dejinách. Politik Fideszu vyjadril nádej, že Bidenova administratíva z ideologických pohnútok nezničí dosiahnuté výsledky vo vzájomných maďarsko-amerických vzťahoch.

Analytik István Szent-Iványi v rozhovore pre server pestihirlap.hu konštatoval, že pre Európu môže zvolenie Bidena priniesť zmiernenie vzťahu s USA, avšak Maďarsko čelí obdobiu plného napätia.

Expert podotkol, že Biden vo svojej kampani hovoril o Maďarsku a Poľsku ako o „totalitárnych režimoch“. „Orbán viackrát otvorene vyhlásil, že podporuje znovuzvolenie Trumpa, pričom šéf maďarskej diplomacie obvinil Bidena z ukrajinskej korupcie a kládol mu provokačné otázky,“ pripomenul Szent-Iványi a dodal, že keď Biden bude prezidentom, Szijjártóovi odpovie, no maďarský minister sa odpovediam nepoteší.

Pridaj komentár