Dokument o Istropolise ako manifest proti búraniu

Členovia DAV DVA sa v minulosti (ešte predtým, než vznikol DAV DVA) aktívne zapojili do boja proti búraniu bratislavského PKO. Neúspešne, hyenizmus a barbarstvo zvíťazilo, a dnes je PKO zbúrané. Developeri dostali ďalší „skvelý“ nápad – zbúrať Istropolis.

Proti búraniu Istropolisu (ako významnej stavby neskorej moderny) sa postavili aktivisti, historici umenia a architekti, vrátane syna Gustáva Husáka, odborníka na modernú architekúru Vladimíra Husáka.

Stránka Ľudská miera k príspevku píše: Dom odborov Istropolis patrí k dominantám Bratislavy, napriek tomu mu však hrozí zbúranie. Ide pritom o výnimočné architektonické dielo, ktoré možno právom označiť za klenot Bratislavy. Obsahuje množstvo umeleckých diel, kvalitných materiálov, pôsobivých priestorov a premyslených detailov. Pamiatkari žiaľ nekonajú a tak môžeme o tento komplex budov prísť. Pozrite si dokument iniciatívy Ľudská mierka, v ktorom sa k histórii, hodnotám ale i možnému využitiu Istropolisu vyjadrujú spoluautor Domu odborov Iľja Skoček, architektka Katarína Andrášiová, historička umenia Sabina Jankovičová, architekt Vladimír Husák a historik architektúry Peter Szalay.

Istropolis, klenot Bratislavy

Dom odborov Istropolis patrí k dominantám Bratislavy, napriek tomu mu však hrozí zbúranie. Ide pritom o výnimočné architektonické dielo, ktoré možno právom označiť za klenot Bratislavy. Obsahuje množstvo umeleckých diel, kvalitných materiálov, pôsobivých priestorov a premyslených detailov. Pamiatkari žiaľ nekonajú a tak môžeme o tento komplex budov prísť. Pozrite si dokument iniciatívy Ľudská mierka, v ktorom sa k histórii, hodnotám ale i možnému využitiu Istropolisu vyjadrujú spoluautor Domu odborov Iľja Skoček, architektka Katarína Andrášiová, historička umenia Sabina Jankovičová, architekt Vladimír Husák a historik architektúry Peter Szalay.

Uverejnil používateľ Ľudská mierka Nedeľa 6. septembra 2020

One thought on “Dokument o Istropolise ako manifest proti búraniu

  • 21. septembra 2020 at 8:34
    Permalink

    Žijeme „v reálnom kapitalizme“ a žiaľ, celý komplex budov na námestí Františka Zupku v Bratilave
    prešiel už po roku 1990 cestou divokých privatizačných búrok – od vlastníctva mesta Hl.Mesto Bratislava cez kopec a.s. a eseročiek až po súčasného developera, ktorý skúpil postupne do vlastníctva od majiteľov a „dobudoval“ si to do celku, ktorý sa „dá zbúrať ak majiteľ chce“. A O TOMTO JE SÚKROMNÉ VLASTNÍCTVO dokonca podporené Ústavou SR ako NE-DOT-KNU-TEĽ-NÉ!!!
    …a nik sa nepozastaví nad tým, že ten komplex budov slúžil verejno-prospešným záujmom nielen občanov Bratislavy, ale celého Slovenska. Nemáme nikde v zákonoch podmienku, že vlastník MUSÍ zodpovedať za chod a udržiavanie areálov verejno-prospešného charakteru. Nepotrestáme, ak si majiteľ slobodne povie, že povedzme budovu odpáli a zbúra. Lebo TOTO ČAKÁ budovy na nám.Fr.Zupku…a na magistráte sedí liberál, ktorý ešte „pomôže“ s financovaním búračky,či?
    Inak, aby ste vo verejnosti vedeli, ten komplex už dlho nebol udržiavaný naschvál, do roku 2019 sa z objektu vysťahovali všetky office a kancelárie a zostali tam ubytovne „pre dočasných zamestnancov“ často z cudziny. Bola to zámerná dehonestácia komplexu v centre mesta.
    …ozaj: A čo chcete robiť?

Pridaj komentár