O rozkrádaní národných podnikov už pomaly začína hovoriť aj mainstream

Slovenská časť Československej socialistickej republiky vytvorila stovky národných podnikov, ktoré zamestnávali našich občanov a hlavne – boli naše. Ľudia nepracovali pre nemecké automobilky a nevyrábali japonské televízory za mizerné mzdy, ale vyrábali slovenské chladničky, slovenské lokomotívy, slovenské svietidlá, slovenský nábytok či slovenské potraviny. Aj v chudobných regiónoch ako Gemer či Hont bola práca a ľudia tu mali v celých dejinách Slovenska najvyššiu životnú úroveň.

O efektívnosti spochybňovaného plánovaného riadenia týchto podnikov by sa dali viesť diskusie, obzvlášť dnes, keď vďaka fenoménu internetu a špeciálne cookies dokážeme presne odhadnúť potreby, dopyt obyvateľov. Spochybňovať plánované riadenie v čase, keď cez internetové stránky získavajú súkromné firmy presné informácie o dopyte spotrebiteľov je už absurdné. Práve naopak, riadenie plánované hospodárstvo bude ešte v budúcnosti veľká staro-nová invencia, obzvlášť po dopadoch tejto krízy. Ale o tom niekedy inokedy.

V januári uviedla už aj RTVS, ktorá všade, kde sa dá propaguje neoliberálnu ideológiu a transatlantické smerovanie, reportáž o bývalom národnom podniku Elektrosvit, ktorý vyrábal svietidlá pre celú republiku. A podniku Elektrosvit si môžete prečítať aj v oscanovanej knihe, ktorú sme vytiahli z archívu a znova publikovali na DAV DVA. Táto prvá reportáž je dôkazom toho, že fenomén Mečiarovsko-Klausovsko-Miklošovsko-Dzurindovského „vynálezu“ privatizácie sa už začína spochybňovať aj v mainstreamových médiách… Na reportáž upozornil na svojej stránke Alex Velitš.

REPORTÉRI – RTVS

PÝCHA A PÁD ELEKTROSVITU NOVÉ ZÁMKYNa konkurze zbohatli len šikovní podnikatelia.Šéfom firmy je biely kôň. Neuspokojeným veriteľom zostali iba oči pre plač.Nakrúcal Ivan Brada.Páči sa Vám naša práca? Zdieľajte nás!

Uverejnil používateľ Reportéri RTVS Streda 15. januára 2020

2 thoughts on “O rozkrádaní národných podnikov už pomaly začína hovoriť aj mainstream

  • 10. septembra 2020 at 16:44
    Permalink

    Áno !ČSSR vytvorila stovky národných podnikov ktoré slušne živili naše národy(asi takto:
    http://www.rukojmi.cz/clanky/10865-f-r-cech-plati-pro-valachy-cechy-i-slovaky) a preto mali k svojmu názvu pripojenú skratku „n.p.“(národný podnik)Takto označený podnik patril národu a majetok patriaci národu sa privatizovať nedá ! Preto v r.1988-89 štát vedený Komunistickou stranou zmenil vlastnícke pomery,odobral podniky národu a určil za ich vlastníka štát.Skratka n.p. za názvom podniku sa zmenila na š.p.(štátny podnik).Majetok patriaci štátu už privatizovateľný je! A moja otázka znie:Prečo KSČ pristúpila k tejto zmene rok pred handrovou revolúciou v novembri r.1989 ?!Bola to KSČ,kto vopred pripravil pôdu pre tú neslýchanú lúpež nášho spoločne vybudovaného „národného“ majetku?

  • 13. septembra 2020 at 16:18
    Permalink

    Nie KSC ! Vsetko legislativne, exekutivne, judikativne, politicko-ekonomicke atd robia ludia, ktori maju moc to robit… Staci zistit, kto to vsetko konkretne „spiskal“ a je to! Na kazdej zmene zakona ap. je vzdy aj podpis zodpovedneho. Pospis osoby, ktora to nariadila. Takze jasna vec…

Pridaj komentár