Filmy a seriály o Slovenskom národnom povstaní

SNP vypuklo na konci augusta 1944 a trvalo necelé dva mesiace, zapojili sa do neho vojaci slovenskej armády, a aj napriek jeho potlačeniu sa jedná o jednu z najväčších udalostí slovenskej histórie. Záujem o SNP sa pretavil aj do filmovej tvorby…

Poéma o svedomí

V sérii veľkofilmov, ktoré približovali triumfálne ťaženie komunistov k moci (Dvadsiaty deviaty, Dni zrady, Osvobození Prahy, Víťazný ľud) uvidíme ďalšiu monumentálne položku a síce obraz Slovenského národného povstania i udalostí, ktoré mu predchádzali.

Vo filme môžeme vidieť filmového Gustáva Husáka (Dočolomanský) aj Laca Novomeského (Haverl) či Šmidkeho (Filčík). Film prezentoval sám režisér Zoro Záhon (režisér, ktorý sfilmoval aj známy film podľa Balleka Pomocník) aj na konferencii DAV DVA venovanej odkazu DAVu.

Vojaci slobody, časť Slovensko

Veľkolepý koprodukčný (SSSR / ČSSR / Polsko / Německo / Bulharsko / Rumunsko / Maďarsko) film J. Ozerova, ktorý spracováva tému SNP a oslobodenia Slovenska Červenou armádou. Opätovne v ňom môžeme vidieť filmového Husáka aj Novomeského. Husáka si tento krát zahral Ivan Mistrík. Rekonštrukcia historických udalostí zobrazuje protifašistický odboj a vývoj robotníckeho a komunistického hnutia v európskych krajinách.

Bílá tma

Vojnový snímka Františka Čápa Biela tma vznikol k oslavám štvrtého výročia Slovenského národného povstania. Tvorcovia v ňom spracovali skutočnú epizódu z priebehu tejto významnej historickej udalosti, avšak úplne v duchu vtedajšej ideológie, akcentujúci spojenie českých, slovenských a sovietskych partizánov či vojakov a vyzdvihujúc úlohu „ľudu“ a Červenej armády.

https://www.youtube.com/watch?v=mCy3XuRX2ow

Kapitán Dabač

Dráma mladého dôstojníka slovenskej armády, ktorý si počas bojov na Ukrajine postupne uvedomuje hrôzy fašizmu. Po návrate na Slovensko sa zapojí do SNP. Nedokáže však prekonať postoj samotára, ani pochybnosti o zmysle partizánskej činnosti.

Kapitán Dabač je psychologická vojnová dráma režiséra Paľa Bielika z roku 1959. Film vznikol podľa Bielikovho scenára, ktorý napísal na základe poviedky Vladimíra Mináča z roku 1955.

Ako sa Vinco zaťal

Netradične videný filmový príbeh z čias Slovenského národného povstania. K najvýznamnejším dielam televíznej filmovej tvorby druhej polovice sedemdesiatych rokov nesporne patrí dramatizácia rovnomennej poviedky Jany Gavalcovej Ako sa Vinco zaťal. Netradične videný príbeh z obdobia Slovenského národného povstania zaujme najmä postavou dedinského frajera a bitkára Vinca Kuceka v hereckom stvárnení Ivana Romančíka. Hodiny a hodiny strávené v krčme, výtržnosti s kamarátmi, žiarlivostné scény voči dávnemu sokovi Petrovi Chuťkovi (Emil Horváth ml.), teraz partizánskemu veliteľovi, nevraživé spomienky na prísneho učiteľa Machoňa (Ľudovít Greššo) – to všetko vypĺňa zdanlivo bezstarostné dni sebavedomého gazdu, otca dvoch malých detí, manžela vernej, oddanej Evy (Anna Javorková). Situácia v dedine sa však vyhrocuje. Časť chlapov odchádza bojovať do hôr, ale tvrdohlavý Kucek odmieta ísť s nimi. Popudzuje ho aj skupinka miestnych gardistov, a tak zostáva sám s nepokojnými myšlienkami a vlastnými pochybnosťami. Keď však dedinu obsadia Nemci a vyzvú ho, aby vyzradil úkryt partizánov, Vinco sa zatne. Bez váhania odmietne lákavú šancu na osobnú pomstu, neprijíma ani prosby a naliehanie miestneho kolaboranta, slabocha Malečka /Ivan Matulík/. Keď ide do tuhého, jeho tvrdá nátura si spoľahlivo zvolí jediné poctivé riešenie. Vo filme nakrútenom v roku 1978 zaujal kameraman Laco Kraus, ktorého ambiciózne vizuálne cítenie bolo výrazným prísľubom kvalitnej televíznej tvorby nasledujúcich desaťročí.

Smrť chodí po horách

Dramatický príbeh dvoch bratov podľa predlohy Vladimíra Mináča se odohráva v horách počas Slovenského národného povstania. Dej románu Smrť chodí po horách, sa začína pred Vianocami, kapítán Buk a major Vasiľjev sedia v izbe u gazdu Martina. Preberajú prepad ich skupiny partizánov, počas ktorého prišli traja z nich o život. Zo zrady obvinia Grunera, ktorý za svoje vyzvedacie služby pre Nemcov sníva o dovolenke. Partizánom sa Grenera podarí chytiť, ten im však utečie, prezradí Nemcom partizánske úkryty a tí posilňujú pozície.

Povstalecká história

SNP ako námet seriál Jozefa Lettricha podľa Jozefa Boba a Viliama Plevzu sa prejavil aj v seriále Povstalecká história. Nahrávalo sa v Banskej Bystrici, ale aj na Orave, Liptove, Horehroní a Záhorí. Na nahrávaní sa podieľala aj ľudová armáda.

Vlčie diery

Scenárista, prozaik, dramatik, režisér a priamy účastník SNP Leopold Lahola napísal na základe vlastných skúseností a pod vplyvom neorealistického filmu Rím, otvorené mesto (v roku 1947 bol uvedený na Dňoch talianskeho filmu v Bratislave) v spolupráci s režisérom Paľom Bielikom scenár k Vlčím dieram , výpravnej ságe sledujúcej život jednej rodiny počas SNP. Podľa scenára následne v provizórnych ateliéroch v budove Československého rozhlasu v Bratislave vznikol bez pomoci slovenských filmárov vôbec prvý slovenský hraný film.

V hodine dvanástej

Film Andreja Lettricha a Jozef Medveď s Ladislavom Chudíkom v hlavnej úlohe. Keď v malej Západoslovenskej obci Brezovany nemecký vojak počas Slovenského národného povstania v bitke zabije svojho kamaráta, dá veliteľ SS zavrieť desať rukojemníkov. Tí musia po odhalení skutočného vinníka zo svojich radov vybrať päť osôb, ktoré budú omilostenie.

(video nie je k dispozícii)

Pieseň o sivom holubovi

Celovečerný hraný debut dokumentaristu Stanislava Barabáša Pieseň o sivom holubovi sa odohráva v slovenských horách na konci druhej svetovej vojny a v šiestich poviedkach ponúka pohľad na dané obdobie očami dieťaťa, čomu zodpovedá aj snímanie dynamickou ručnou kamerou Vladimíra Ješina. Film vznikol podľa scenára Albert Marenčin a Ivana Bukovčana.

Zbabelec

Svoj dlhoročný zámer nakrútiť film na slovensku mohol Jiří Weiss realizovať začiatkom šesťdesiatych rokov, keď podľa námetu Ivana Bukovčana a v spolupráci s Otom Ornestom napísal a nakrútil ironicky nazvanú drámu z obdobia SNP. Príbeh manželského páru z jednej slovenskej dediny rieši otázku, či má človek žiť len pre seba alebo sa zúčastňovať spoločenského života. Do hlavnej úlohy opatrného učiteľa obsadil Ladislava Chudíka.

(video nie je k dispozícii)

Polnočná omša

Počas Štedrého dňa roku 1944 sa odohráva adaptácia rovnomenného dráme Petra Karvaša, v réžii Jiřího Krejčíka. Nemci popravujú mužov, ženy aj deti podozrivé z účasti v Slovenskom národnom povstaní a ľudia sa túto vyhrotenú dobu snažia prežiť aj za cenu mravných ústupkov s nezvratnými dôsledkami.

Zvony pre bosých

Režisér Stanislav Barabáš a scenárista Ivan Bukovčan vo Zvonoch pre bosých opisujú príbeh zo sklonku vojny, v ktorom dvaja partizáni prevádzajú mladého nemeckého zajatca. Slúži ako podklad k baladickej výpovedi o nadčasových existenčných otázkach.

Horúca zima

Keď bol Karolovi Kachyňa ponúknutý scenár Vladimíra Bora k dráme o komunisticky zmýšľajúcom vojakovi, ktorý sa pridáva k povstaniu, mal klasik slovenského filmu už pomerne bohaté skúsenosti s vojnovými námetmi. Horúca zima v skutočnosti nezachytáva žiadne bitky a heroické činy, ide o komorné partizánsky príbeh jedného muža, ktorý chce naplniť svoje životné poslanie.

(video nie je k dispozícii verejne, iba po prihlásení tu)

Demeterovci

Televízny film nakrútený podľa hry Jána Kákoša s témou SNP. Baladicky ladený príbeh otca Demetera a jeho troch synov nás vráti o vyše šesťdesiat rokov do minulosti, aby sme si pripomenuli najvýznamnejšiu udalosť protifašistického odboja…

Deň, ktorý neumrie

Každý zo staršej generácie, kto vo Zvolene navštívy park pod Zvolenským zámkom, si povie: „Kde som ten pancierový vlak videl?“ Áno vo filme Deň, ktorý neumrie. Filmári po skončení natáčania spomenutý vlak darovali mestu Zvolen, ako ďakovné gesto Zvolenským železničiarom, ktorí v čase SNP vyrobili z nefunkčných ľahkých tankov vz.35 a vagónov tri obrnené vlaky, ktoré slúžili ako podpora bojových jednotiek na celom povstaleckom území. Z uvedených vlakov sa po vojne zachovali už len dva vagóny. Jeden je umiestnený v areáli múzea SNP v Banskej Bystrici a jeden v areáli Železničných opravovní Zvolen. Čo sa týka deja filmu, hlavný hrdina ujde z Ruského frontu, zajmú ho Nemci a pri transporte vlakom je oslobodený partizánmi. Bráni sa bojovať, ale okolnosti vzniku SNP ho donútia zmeniť názor. Zapojí sa do SNP, je pridelený do pancierového vlaku, ako gulometčík.

Smrť sa volá Engelchen

Televízny film podľa námetu rovnomenného románu Ladislava Mňačka čerpá z obdobia 2.svetovej vojny a SNP.

https://www.youtube.com/watch?v=JXzFta0s3YM

Bojujúce vlaky

Pancierové vlaky v SNP. 9.9.1944 bol postavený vo Zvolenských železničných dielňach 1. pancierový vlak. O 8 dní druhý a 6.októbra tretí. Nazvali ich: Hurban, Masaryk, Štefánik. Opancierované boli z plechov určených na stavbu nemeckých ponoriek. Približne 100 ľudí pracovalo na výrobe pancierových vlakov, medzi inými aj Ľudovít Mozoľa, Alexander Bulla. Niektorí železničiari sa zúčastnili aj vojenských akcií v SNP, napr. Ján Chovanec ako vlakvedúci s „Hurbanom“ v Harmaneckej doline, František Adam – rušňovodič na pancierovom vlaku Štefánik. Bojovalo sa v okolí dediny Uľanka, Čremošné. Po poškodení vlakov „obsluha“ odišla do hôr k partizánom. Pancierové vlaky zohrali veľkú morálnu úlohu pri bojových i obranných akciách v Povstaní. Tento film vznikol pri príležitosti stretnutia zvolenských železničiarov a účastníkov bojov v r.1964, 20 rokov po SNP

Dolina

Aj keď Slovenské národné povstanie sledovalo hlavne osvoboditelské ciele, ani neľútostné boje nezabránili horúce láske dvoch mladých ľudí, ktorých osudy sú úzko spojené s partizánsku skupinou. Film Štefan Uhera s Emilom Horváthom ml. v hlavnej úlohe.

Trofej neznámeho strelca

Na medzinárodnej poľovníckej výstave vylúčia zo súťaže jasného favorita – nádherné parožie jeleňa, zastreleného v roku 1944 počas Slovenského národného povstania len preto, že jeho lovec je neznámy partizán. Ak má byť táto výnimočná trofej po zásluhe ocenená, je nutné vypátrať meno šťastného strelca. Takto sa začína zaujímavý kolibský film režiséra Vladislava Pavloviča, nakrútený v roku 1974 (po jeho smrti dielo dokončil kameraman snímky Vincent Rosinec). Na výzvu sa prihlási viacero pamätníkov so svojím svedectvom. Vypočujeme si niekoľko verzií, sledujeme rôzne príbehy. Po tridsiatich rokoch sa opäť vynárajú spomienky na krutosť vojny a tvrdý partizánsky život. Kto bol skutočným lovcom, kde je pravda o dobe a o ľuďoch v nej? Ktorá výpoveď je hodnoverná, kto a ako zastrelil mohutného jeleňa? Vyšetrovacia komisia nakoniec zistí, že neznámy lovec odmieta zverejniť svoje meno. Prečo? Vo filme Trofej neznámeho strelca, ponúkajúcom osobitý pohľad na veľké dejiny cez osudy drobných, anonymných, všedných hrdinov povstania, účinkuje celá plejáda vynikajúcich obľúbených hercov.

https://www.youtube.com/watch?v=UC1RukCbZaU

POZRI TIĚZ: SNP VO FILMOCH ALEBO ĎALŠIE FILMY NA FP ALEBO NA SLOVE

Pridaj komentár