Robert Fico o súčasnej neo-normalizácii: Ľudia sa boja dôsledkov vyjadrenia svojich názorov

NEPODLIEHAJME FALOŠNEJ PREDSTAVE

Dnešné 52.výročie obsadenia Československa vojskami Varšavskej zmluvy viedlo k zastaveniu demokratizačného procesu známeho ako Pražská jar. Pokiaľ by procesy naštartované v rokoch 1967-68 pokračovali, Slovensko by dnes bolo nepochybne krajinou na úrovni Rakúska alebo inej vyspelej demokracie v Európe. Invázia v roku 1968 mala obrovský negatívny dopad na to, ako sa dnes ľudia na Slovensku mohli mať a mohli žiť.

Udalosti v roku 1968 sú mementom aj pre august 2020. Slovenskom sa dnes šíri strach z vyslovenia vlastného názoru. Týka sa vyšetrovateľov, prokurátorov aj sudcov, ktorí z obavy pred mediálnym lynčom ľudových tribunálov, dnes označovaných ako mienkotvorné média, radšej konajú alibisticky a v rozpore s vlastným svedomím. Podobne je to s bežnými ľuďmi obávajúcimi sa vyjadriť vlastný názor aj tu na sociálnych sieťach, lebo by mohol mať nepríjemné dôsledky v pracovnom, či osobnom živote. Je ilúziou si myslieť, že sme na tom v súčasnosti výrazne lepšie z hľadiska slobody slova a slobody prejavu. Práve dnešný deň – 21. august – je pre nás spomienkou aj upozornením, aby sme nepodliehali sebaklamom a falošnej predstave o samozrejmosti týchto hodnôt.

6 thoughts on “Robert Fico o súčasnej neo-normalizácii: Ľudia sa boja dôsledkov vyjadrenia svojich názorov

  • 22. augusta 2020 at 18:54
    Permalink

    „Pokiaľ by procesy naštartované v rokoch 1967-68 pokračovali, Slovensko by dnes bolo nepochybne krajinou na úrovni Rakúska alebo inej vyspelej demokracie v Európe. Invázia v roku 1968 mala obrovský negatívny dopad na to, ako sa dnes ľudia na Slovensku mohli mať a mohli žiť.“

    Tu ho máme – „ľavičiara“ !

    Pokiaľ by procesy naštartované v rokoch 1967-68 pokračovali, Slovensko by dnes bolo takou istou otrokárňou pre „kapitalistický západ“ akou je aj dnes, keď tie „procesy“ naštartovali o 20 rokov neskôr. Aj vďaka Vám !

    Neďakujem !

  • 22. augusta 2020 at 19:13
    Permalink

    Pan Fico akoze dame ludom na ucty 10 nasobok cize nie 1000euro priemer ale 10 000 ludia 10 nasobne nakupia a viac uz tie peniaze neuvidia!!!!Vivat kapitalizmus!!!!hahahahaahaah

  • 22. augusta 2020 at 20:00
    Permalink

    Dve zásadné pripomienky:
    1. Ak by sa 68-my vydaril, máme tu už nie 30 ročnú ale 50 ročnú devastáciu Slovenska (oficiálne „úspešný príbeh“).
    2. Ľudia majú strach vysloviť svoj názor z primárneho dôvodu dvoch noviel Trestného zákony prijatých vládou Smeru v rokoch 2009 a 2017 (tzv. trestné činy extrémizmu). Ak by ich nebolo, zlí alebo zastrašení policajti, prokurátori a sudcovia by nemali na základe čoho konať.
    Hmmm, a že ľavičiar?

  • 22. augusta 2020 at 20:23
    Permalink

    S Ficem, co se týče roku 68, bych nesouhlasil. Dal by se definovat i jako záchrana.
    Co kdyby to rabování začalo už v roce 68, kde bychom dneska už mohli být, že?

  • 24. augusta 2020 at 10:30
    Permalink

    – „Slovenskom sa d n e s /?/ šíri strach z vyslovenia vlastného názoru“.
    Bola to ministerka Ficovej vlády, pani Žitňanská, ktorá prijala, ľudovo povedané, tzv.
    „náhubkový“ zákon.
    Za jeho vlády nastúpilo ozbrojené komando v dome T.E.Rostasa /za vyslovenie názoru/ a on mlčal.
    Ak pán Fico stratil pamäť, my sme nestratili.
    Ovšem bolo to v čase, keď prioritou slovenskej vlády bolo dostať sa do “ j a d r a “ EÚ.
    Jeho vláda podporila aj rozhodnutie vysielať našich vojakov na hranice RF…
    Bol to tiež minister Ficovej vlády, ktorý za SR podpísal zmluvu o spolupráci s USAID.
    Parlament nič také neschvaľoval, pokiaľ viem, a pán Lajčák konal svojvoľne, ako nejaký majiteľ Slovenska. Pán Fico mlčal a po jeho rečiach o odchode z funkcie vyvíjal nadmerné úsilie, aby ho udržal na čele MZV. Lajčáka, ktorý podporoval fašistický prevrat na Ukrajine a vlády, ktoré z neho vzišli.
    Držím palce pánovi Ficovi, oproti dnešnej vláde bola tá jeho predsa len viac ľudská, no treba priznať, že nehovorila vždy v záujme SR a žiaľ, ani tak nekonala.
    Čo sa týka invázie spojeneckých armád v 68 , môj názor je, že úspešne o 20 rokov oddialila ciele Západu, ktoré sa napokon podarilo naplniť v 89 r.

Pridaj komentár