Blaha odkazuje politikom SaS: Namiesto trestných oznámení čítajte Poppera, Voltaira, Milla či Rawlsa

Milí priatelia z SaS,

ja rozumiem, že sa vám nepáčia moje názory. Vy ste pravičiari, ja som ľavičiar. Vy ste neoliberáli, ja som socialista. Vy ste globalisti, ja som vlastenec.

Fajn, máme iné názory, svet sa nerúti. Existuje totiž taký milý civilizačný výdobytok, ktorý sa volá – diskusia. Môže byť tvrdá, môže byť expresívna, môže byť akákoľvek. O tom je demokracia – tak to má byť.

Vo vašich radoch, drahí liberálni kolegovia, sa však v poslednej dobe rozmohol taký drobný „nešvar“. Vaša premotivovaná europoslankyňa Lucia Nicholsonová na mňa posiela trestné oznámenia a chcela by ma vidieť za mrežami, lebo so mnou nesúhlasí.

Iný poslanec z klubu SaS Ondrej Dostál by ma takisto rád poslal za moje názory do väzenia, lebo som vraj komunista, hoci ja som na rozdiel od neho nepísal pred rokom 1989 zväzácke články do marxisticko-leninských časopisov.

Najnovšie sa mládežnícka úderka SaS rozhodla vyzbierať pre mňa peniaze na jednosmernú letenku do Bieloruska, kam by ma chceli poslať. Z toho úplne srší všetka tá ohromná liberálna tolerancia, aj vy to cítite, že?

Toto je spôsob, akým slovenský pravicový liberalizmus reaguje na iné názory. Gratulujem. Presne takto by si to Karl Popper predstavoval – slobodná a otvorená spoločnosť by mala ľudí s iným názorom zatvárať do basy či vyháňať von z krajiny. Ste to vymysleli, drahí kolegovia. Liberalizmus po slovensky.

Pozrite, aj my by sme sa vedeli takto infantílne zabávať. Aj my by sme mohli vyhlásiť zbierku na letenku vašim politikom do Somálska, v ktorom mimoriadne úspešne funguje neoliberálny ideál minimálneho štátu, keďže tam prakticky žiaden centrálny štát neexistuje. Somálcom je bez štátu sveta žiť, vám poviem.

Alebo by sme vás takisto mohli posielať do Bieloruska, veď báťuška Lukašenko v krajine naplnil Sulíkov najväčší sen a v Bielorusku majú rovnú daň. Dokonca na úrovni 13 percent. Čo môže byť lepšie z pohľadu SaS, povedzte? No nie ste dojatí?

My, reakční ľavičiari by sme chceli progresívne dane, ako majú v Rakúsku či Nórsku, kým vy, veľkí pokrokári, by ste chceli mať „flat tax“ ako Bielorusi, Mongoli, Bosniaci a rôzne exotické rozvojové štátiky. Mimochodom, nechcete si radšej kúpiť letenky do týchto krajín sami?

Milí priatelia z SaS, verte, že by sme vedeli zahlcovať políciu tuctom trestných oznámení denne.

Za to že obhajujete systém voľného trhu, ktorý v dejinách pripravil o život desiatky miliónov ľudí po celom svete.

Za to, že váš poslanec Osuský obhajuje americké vojny, ktoré pripravili o život milióny ľudí.

Za to, že váš predseda Sulík označuje opozičného poslanca Smeru za „koronavírus“, a teda za smrtiacu chorobu, čo zabíja ľudí.

Za to, že vaša poslankyňa Nicholsonová chcela sterilizovať rómske ženy, čo keby nenavrhla ona, ale poslanec Mazurek, tak už chlapec dávno sedí v Ilave za extrémizmus a rasizmus.

Áno, mohli by sme sa takto hrať, mohli by sme vás vyháňať do iných krajín a posielať vás do basy.

Ale my to jednoducho robiť nechceme. Pretože toto robia iba totality. Za názor sa nevyháňa z krajiny. Za názor sa neupaľuje. Za názor sa ne prenasleduje… S názorom sa polemizuje.

Veľa radi hovoríte o slobode, no správate sa presne tak, ako totalitné režimy. Aj tie vyhaňali ľudí z krajiny. Aj tie kriminalizovali opozíciu. Aj tie zastrašovali ľudí s inými názormi. V čom ste iní?

Nepociťujem voči vám ani nenávisť ani hnev. Máte iný názor, v poriadku. Vyrastal som ako vyhranený socialista v Bratislave, čiže som bol prakticky celý život obklopený kamarátmi s iným názorom. Naučilo ma to rešpektovať iné postoje.

Áno, som tvrdý diskutér, ale vždy som si ctil voltairovské „nesúhlasím s vami, no urobím všetko pre to, aby ste mohli povedať svoj názor“.

Čo tak si zobrať príklad z Voltaira, priatelia z SaS a konečne prestať s týmito totalitnými excesmi. Fakt vám to ako nominálnym liberálom nesvedčí. Taká malá úprimná rada.

Skúste rešpektovať iné názory. A iné krajiny. Nevnucujte všetkým ten váš plochý individualistický model. Nechajte na Rusov, Bielorusov, Číňanov či Kubáncov, nech si idú svojou cestou.

A nechajte na ľudí na Slovensku, nech majú svoje názory. Nie je našou povinnosťou byť liberálmi a pravičiarmi, zmierte sa s tým.

To vám naozaj základné pravidlá demokratickej diskusie musí vysvetľovať politik, ktorého považujete za komunistu? Nie je vám to blbé?

Ja vám fakt nechcem boriť sebavedomie, ale ak niekoho kriminalizujete či vyháňate zo Slovenska za jeho názor, nie je na tom nič „slobodné“ ani „demokratické“. Fakt nič.

Skúste to niekto vysvetliť pani Nicholsonovej a vašim húževnatým zväzákom. Ďakujeme. Nech si namiesto trestných oznámení na oponentov prečítajú Johna Stuarta Milla či Johna Rawlsa.

Zoberte do rúk knihy, chlapci a dievčatá, naštudujte si problematiku a poďme o veciach diskutovať. Tak sa to robí v civilizovaných krajinách. Nie basa, nie jednosmerné letenky, nie nenávisť. Ale argumenty.

Pekný deň ?

One thought on “Blaha odkazuje politikom SaS: Namiesto trestných oznámení čítajte Poppera, Voltaira, Milla či Rawlsa

  • 19. augusta 2020 at 7:52
    Permalink

    Rád by som podal symbolické trestné oznámenie na pravičáka Blahu za zneužitie revolučných symbolov socializmu a komunistickej filozofie na podporu kapitalizmu.

Pridaj komentár