Beata Novomeská o Slnečnom štáte

Vydavateľstvo Spolku slovenských spisovateľov pod vedením Romana Michelka vydalo nedávno známu Campanellovu knihu Slnečný štát. O diele sa učí na univerzitách, no zatiaľ nebolo v celom rozsahu preložené a vydané v slovenčine. Dielo si môžete objednať tu. Z archívu Youtube (rok 2012) vyberáme zaujímavé video, kde prerozprávala príbeh Slnečného štátu aktivistka Mgr. Beata Novomeská. Autorom videa je Jozef Vaško, ktorý k videu dodáva:

Počas tohto rozhovoru sme si skúsili predstaviť model, akým spôsobom by sme mohli v súcasnosti vytvoriť také prostredie, v ktorom prirodzeným výberom by sme mohli nájsť „Metafyzika“ , ktorý by: mal najširší zaber vedomostí, mal najviac rozvinuté cnosti (umiernenosť, spravodlivosť. statocnosť, rozumnosť) a mal schopnosť najhlbšie vidieť do podstaty vecí.

One thought on “Beata Novomeská o Slnečnom štáte

  • 3. augusta 2020 at 16:05
    Permalink

    Citujem: Počas tohto rozhovoru sme si skúsili predstaviť model, akým spôsobom by sme mohli v súcasnosti vytvoriť také prostredie, v ktorom prirodzeným výberom by sme mohli nájsť „Metafyzika“ , ktorý by: mal najširší zaber vedomostí, mal najviac rozvinuté cnosti (umiernenosť, spravodlivosť. statocnosť, rozumnosť) a mal schopnosť najhlbšie vidieť do podstaty vecí.

    Musel by to byť polyglot, polyhistor, musel by byť slepý a musel by byť asexuál …
    Vyzerá to na Umelú inteligenciu.

Pridaj komentár