Posolstvo pána podpredsedu NRSR Gábora Grendela znie v duchu ,,očisty“ jasne: ,, Každý z kandiátov na šéfa GP má lepšiu reputáciu ako doterajší“

Bratislava 25. novembra (TASR) – Ani jeden z kandidátov na šéfa Generálnej prokuratúry (GP) SR a jeho prípadné mínusy nevyvolávajú obavy o túto inštitúciu samú o sebe. Ak poslanci Národnej rady (NR) SR z uchádzačov nikoho nezvolia, dehonestujú tým inštitúcie, ktoré ich navrhli. Vyhlásil to podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽANO) v diskusii k voľbe kandidáta na generálneho prokurátora. Skonštatoval, že všetci uchádzači sú čestní a odborne zdatní.

„Som presvedčený, že všetci siedmi kandidáti sú čestní, odborne zdatní, profesionáli a niektorí z nich, to je veľmi dôležité kritérium, sa v zlomových okamihoch zachovali ako statoční ľudia,“ uviedol Grendel s tým, že každý z nich má podľa neho lepšiu reputáciu ako doterajšie vedenie prokuratúry. Podotkol, že hoci môžu mať aj nejaké mínusy, tieto nevyvolávajú obavu o inštitúciu generálnej prokuratúry.

Poukázal aj na to, že po prvý raz bude voľba verejná, čo by malo eliminovať zákulisné hry pri hlasovaní. Zároveň vyzdvihol verejné vypočutie uchádzačov v Ústavnoprávnom výbore NR SR.

„Štát, v ktorom generálny prokurátor prehliada zlyhania, hoci má kompetenciu rozpútať peklo, nie je skutočným právnym štátom,“ poznamenal Grendel. Vyzdvihol potrebu spravodlivosti. Keď niekto niečo spácha, mal by byť podľa neho potrestaný a nie povýšený.

Písomne prihlásený do diskusie bol len Grendel. Okrem neho sa ešte ústne prihlásili poslanci Ondrej Dostál (SaS) a Juraj Gyimesi (OĽANO).

Pridaj komentár