NRSR: Voľba kandidáta na generálneho prokurátora sa presúva na 1. 12.

Bratislava 25. novembra (TASR) – Voľba kandidáta na generálneho prokurátora sa presúva na 1. decembra o 11.00 h. Rozhodli o tom poslanci Národnej rady (NR) SR na návrh štyroch koaličných poslaneckých klubov. Pôvodne mal parlament voliť kandidáta v stredu.

V koalícii stále nie je zhoda na spoločnom kandidátovi, strany deklarujú, že sa chcú dohodnúť. Viaceré strany si už urobili užší výber kandidátov. Ak sa koalícia nedohodne, mala by platiť pre kluby zelená karta v hlasovaní, tvrdí poslanec Miloš Svrček (Sme rodina). Parlament o voľbe debatoval v stredu ráno, diskusia trvala približne hodinu.

O post generálneho prokurátora má záujem sedem uchádzačov. Sú nimi Jozef Čentéš, prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ján Hrivnák, Tomáš Honz, Ján Šanta a Maroš Žilinka, prokurátor Krajskej prokuratúry v Banskej Bystrici Rastislav Remeta a sudca Najvyššieho súdu (NS) SR Juraj Kliment. Všetci prešli verejným vypočutím v ústavnoprávnom výbore. Generálneho prokurátora menuje do funkcie prezident SR.

Pridaj komentár