Britská podnikateľská aktivita v novembri klesla prvýkrát od júna

Londýn 23. novembra (TASR) – Britská podnikateľská aktivita v novembri klesla. Dôvodom boli reštrikcie prijaté na spomalenie šírenia nového koronavírusu, ktoré zasiali predovšetkým firmy pôsobiace v službách. Nádeje, že čoskoro bude k dispozícii vakcína, však podporili vyhliadky pre rok 2021.

Zložený index nákupných manažérov (PMI), ktorý zahŕňa služby aj priemysel, v novembri padol na 47,4 bodu z 52,1 bodu v októbri, uviedli spoločnosť IHS Markit a logistické združenie CIPS vo svojom predbežnom odhade. Index sa dostal pod 50-bodovú hranicu, ktorá oddeľuje pokles aktivity od jej expanzie, prvýkrát od júna. Ekonómovia počítali s poklesom indexu až na 42,5 bodu.

Vo všeobecnosti sa počíta, že britský hrubý domáci produkt (HDP) sa v poslednom kvartáli zníži, aj keď kontrakcia by mala byť menej prudká ako počas prvého lockdownu.

PMI pre sektor služieb v novembri klesol na 45,8 bodu z 51,4 bodu. PMI pre výrobný sektor služieb sa, naopak, zvýšil na 55,2 bodu, čo je najviac od roku 2018.

Priemysel podporili obavy z potenciálneho šoku po decembri, keď sa skončí prechodné obdobie po brexite. To prinútilo klientov britských výrobcov zvýšiť objednávky, aby si vybudovali zásoby.

Pridaj komentár