Zrútenie nelegálnej bane si v Ekvádore vyžiadalo najmenej päť mŕtvych, alebo ďalší dôkaz bežnej praxe na periférií globálneho kapitalizmu, aj keď je pri moci vláda, ktorá sa označuje za ľavicovú.

Quito 19. novembra (TASR) – Najmenej päť ľudí zomrelo v severozápadnej časti Ekvádoru po tom, čo sa počas zosuvu pôdy zrútila nelegálna baňa, uviedla vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa ekvádorský denník El Universo.

Na mieste nešťastia, ležiacom v ekvádorskej provincii Esmeraldas neďaleko kolumbijských hraníc, sa podarilo zachrániť tri osoby, pričom najmenej dve ďalšie osoby sú nezvestné. Podľa úradov pre pomoc pri katastrofách sa nelegálnym hĺbením podarilo baníkom vykopať obrovskú, 70 metrov širokú a 40 metrov hlbokú dieru. V oblasti zasahovali aj záchranári. Podľa prvotných správ z médií by mohlo byť v podzemí uväznených až 60 osôb.

Ekvádorský prezident Lenín Moreno na sociálnej sieti Twitter vyhlásil, že „nariadil krízovým zložkám, aby podnikli všetky nevyhnutné kroky na záchranu ľudských životov“.

Nelegálna ťažba, obvykle drahých kovov, predstavuje na väčšine územia Latinskej Ameriky veľký problém. Pre nebezpečnú infraštruktúru dochádza často k nešťastiam. Takýto spôsob ťažby je navyše záťažou pre životné prostredie.

Ekvádorská vláda vyhlásila v júli minulého roka v súvislosti s nelegálnou ťažbou v provincii Imbabura ležiacej na severe krajiny núdzový stav. Podľa oficiálnych informácií v tom období v oblasti ťažilo zlato približne 10.000 ľudí.

Nelegálne baníctvo podnietilo vznik kriminálnych skupín, v dôsledku čoho v takýchto baniach často dochádzalo k vraždám, nútenej prostitúcii, obchodovaniu s ľuďmi, praniu špinavých peňazí a pašeráctvu.

Pridaj komentár