Šéf americkej diplomacie Pompeo navštívi Izraelom okupované Golanské výšiny

Jeruzalem 19. novembra (TASR) – Minister zahraničných vecí USA Mike Pompeo vo štvrtok oznámil, že navštívi Golanské výšiny, ktorých väčšiu časť obsadil Izrael. Informovala o tom agentúra AFP.

„Dnes budem mať príležitosť navštíviť Golanské výšiny,“ povedal Pompeo v Jeruzaleme na spoločnej tlačovej konferencii s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom.

Americký prezident Donald Trump sa odklonil od dlhoročného medzinárodného konsenzu, keď 25. marca 2019 uznal izraelskú zvrchovanosť nad časťou pôvodne sýrskych Golanských výšin, ktoré židovský štát obsadil počas šesťdňovej vojny v roku 1967. Medzinárodné spoločenstvo tento krok nikdy neuznalo a odsúdilo aj marcovú zmenu postoja Spojených štátov k tejto otázke.

Rovnaké reakcie vyvolali aj predchádzajúce Trumpove rozhodnutia o uznaní Jeruzalema za hlavné mesto Izraela a o presťahovaní amerického veľvyslanectva z Tel Avivu.

Šéf americkej diplomacie zároveň povedal, že Washington prijme opatrenia voči Palestínčanmi vedenému medzinárodnému hnutiu s názvom Bojkot, odliv kapitálu a sankcie (BDS). Uviedol, že Washington „bude globálnu protiizraelskú kampaň BDS pokladať za antisemitskú“.

„Okamžite podnikneme kroky na identifikáciu organizácií, ktoré sa podieľajú na nenávistnom správaní BDS, a týmto skupinám zrušíme podporu americkej vlády,“ dodal Pompeo.

BDS sa snaží dosiahnuť bojkot Izraela, kým neukončí okupáciu palestínskych území, nezrovnoprávni židovských a arabských obyvateľov a nepovolí návrat palestínskych utečencov. Izrael vníma BDS ako strategickú hrozbu a obviňuje jej predstaviteľov a sympatizantov z antisemitizmu.

Pridaj komentár