Prezidentka odovzdala poverovacie listiny piatim novým veľvyslancom SR

Bratislava 19. novembra (TASR) – Prezidentka SR Zuzana Čaputová vo štvrtok odovzdala poverovacie listiny piatim novým veľvyslancom Slovenskej republiky. Peter Bátor bude pôsobiť ako vedúci Stálej delegácie SR pri NATO, Radovan Javorčík v USA, Róbert Ondrejcsák v Spojenom kráľovstve Veľkej Británie a Severného Írska, Ľubomír Rehák v Ruskej federácii a František Ružička bude pôsobiť ako vedúci Stálej misie SR pri Organizácii pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD).

Hlava štátu verí, že pôsobenie veľvyslanca v Amerike prehĺbi spojenectvo a spoluprácu s USA a Slovenskom. „Vyriešenie globálnych výziev, ktorým ako ľudstvo v súčasnosti čelíme, je nemysliteľné bez vodcovstva a aktívnej spolupráce so Spojenými štátmi,“ podotkla.

o brexite podľa Čaputovej narastie aj dôležitosť bilaterálnych vzťahov so Spojeným kráľovstvom. Upozornila aj na to, že odchod Británie z Európskej únie zasiahne životy Slovákov, ktorí tam žijú, a povedie to k množstvu nepredvídateľných udalostí, na ktoré bude musieť veľvyslanec „pružne reagovať“.

Prezidentka tiež verí, že vďaka veľvyslancovi v Rusku sa podarí nájsť priestor na otvorený dialóg založený na vzájomnej úcte a rešpekte. „Očakávam, že budete rozvíjať naše vzájomné vzťahy medzi našimi národmi, podporovať to, čo ich spája,“ povedala.

NATO je garantom bezpečnosti Slovenska, pripomenula Čaputová a verí, že pôsobenie veľvyslanca v stálej delegácii prispeje k adaptácii Slovenska na nové geopolitické výzvy a hrozby.

Od veľvyslanca v OECD očakáva, že bude veľmi aktívny. „V čase, keď Slovensko musí začať so zásadnými reformami nášho hospodárstva a transformovať našu krajinu na modernejšiu, inovatívnejšiu, zelenšiu a sociálne férovejšiu, s kvalitným vzdelaním a príležitosťami pre všetkých občanov, je expertíza OECD nesmierne dôležitá,“ uviedla hlava štátu.

Odovzdávanie poverovacích listín označila prezidentka za výnimočné svojou skladbou. Štáty a inštitúcie, do ktorých smerujú noví veľvyslanci, patria podľa Čaputovej medzi najväčšie svetové mocnosti a najdôležitejšie medzinárodné inštitúcie.

Pridaj komentár