VÝBER: Najdôležitejšie správy TASR zo slovenskej ekonomiky

Bratislava 7. novembra (TASR) – Tlačová agentúra Slovenskej republiky prináša redakčný výber najdôležitejších správ zo slovenskej ekonomiky, vydaných v ekonomickom servise TASR v 45. týždni:

Bratislava 3. novembra – Vývoj na trhu nehnuteľností si udržuje tempo z predchádzajúceho štvrťroka. Priemerné ceny v 3. kvartáli tohto roka vzrástli v porovnaní s 2. štvrťrokom o 3,5 %. Vyplýva to z komentára analytikov úseku meny, štatistiky a výskumu (ÚMS) Národnej banky Slovenska (NBS). V medziročnom porovnaní vyčíslili analytici nárast na 11,8 %, čiže takmer nezmenené tempo vývoja.

Bratislava 3. novembra – Zamestnanci, ktorí sa preukázateľne nakazia v práci ochorením COVID-19, budú môcť čerpať úrazový príplatok. Jeho vyplácanie sa má spružniť. Parlament v utorok schválil novelu zákona o sociálnom poistení, o ktorej rokoval v skrátenom legislatívnom konaní.
Úrazový príplatok dostane zamestnanec, ktorý je počas krízovej situácie uznaný za dočasne práceneschopného z dôvodu nákazy novým koronavírusom a ktorému zamestnávateľ potvrdí, že ochorenie vzniklo pri práci, kde je preukázateľný kontakt s týmto ochorením alebo s infekčným materiálom. Týka sa to napríklad zamestnancov zariadení sociálnych služieb, či zdravotných pracovníkov.

Bratislava 4. novembra – Novela Zákonníka práce, ktorej návrh schválila v stredu vláda, rieši gastrolístky, výkon práce z domácnosti i dočasné prideľovanie zamestnancov. Novela má nadobudnúť účinnosť od marca alebo apríla budúceho roka. V prípade domácej práce a telepráce sa v rôznych častiach Zákonník práce má zmodernizovať tak, aby zohľadňoval trendy v oblasti digitalizácie, pričom zamestnanec by mal mať počas práce z domu právo odpojiť sa.

Bratislava 4. novembra – Cestovný ruch na Slovensku sa podporí schémou štátnej pomoci. Organizáciám cestovného ruchu (OCR) sa zároveň umožní žiadať o dotáciu poskytovanú Ministerstvom dopravy a výstavby (MDV) SR podľa údajov predkrízového roka 2019. Plénum Národnej rady (NR) SR v stredu schválilo novelu zákona o podpore cestovného ruchu, o ktorej rokovalo v zrýchlenom režime.

Bratislava 4. novembra – Letiskovým spoločnostiam bude poskytnutá čiastočná kompenzácia v súvislosti s koronakrízou. Zavedie sa preto nový účel poskytnutia príspevku v civilnom letectve s obmedzenou lehotou na jeho poskytnutie. Plénum Národnej rady (NR) SR v stredu schválilo návrh zákona o odplatách a o poskytovaní príspevku v civilnom letectve z dielne Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR. Poslanci o ňom rokovali v skrátenom legislatívnom konaní.

Brusel 5. novembra – Hospodársky rast Slovenska bude v najbližších dvoch rokoch o niečo rýchlejší ako celkovo v 19-člennej eurozóne alebo 27-člennej EÚ. Naznačili to vo štvrtok zverejnené jesenné ekonomické prognózy Európskej komisie (EK). Podľa ekonomických predpovedí sa ekonomika eurozóny tento rok prepadne o 7,8 %, ekonomika SR o 7,7 %. Ak v roku 2021 hospodársky rast v eurozóne má byť na úrovni 4,2 % a v EÚ na úrovni 4,1 %, v prípade Slovenska sa odhaduje 4,7-percentný rast.

Bratislava 5. novembra – Daňové zaťaženie autodopravcov podnikajúcich v kamiónovej a autobusovej doprave sa zníži. Posilniť by sa tak mala ich konkurencieschopnosť. Plénum Národnej rady (NR) SR vo štvrtok schválilo návrh zákona o dani z motorových vozidiel, o ktorom rokovalo v zrýchlenom režime. Poslanci hlasovaním zároveň ukončili 16. schôdzu parlamentu, ktorú museli pre pozitívne testy na ochorenie COVID-19 a karanténu u viacerých poslancov dvakrát prerušiť.

Pridaj komentár