SMER PODÁVA PODNET NA ÚVO. NÁKUP TESTOV Z TRNAVY JE PODĽA FICA POCHYBNÝ

Opozičná strana SMER – sociálna demokracia sa dnes obrátila s podnetom na Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO). Sociálnym demokratom sa nepáči pochybné pozadie výberu trnavskej firmy, ktorá predala štátu testy na plošné testovanie v hodnote 43,5 miliónov eur. Médiá o tom informoval predseda Smeru Robert Fico a podpredseda strany Erik Kaliňák, ktorý podnet podával.

Smer vidí za nákupom testov kšeft strán vládnej koalície. Poukazuje na veľmi blízke prepojenia premiéra Matoviča a jeho rodiny na šéfa trnavskej firmy, ktorá vyhrala miliónovú zákazku od štátu, aj keď nespĺňala predpoklady. V rizikovom opatrení celoplošného testovania vidí strana Smer figový list, ktorým chce vláda prekryť tento kolosálny kšeft.

„Igor Matovič ani raz neodmietol informácie o tom, že jeho deti chodia do súkromnej školy, ktorá je spravovaná firmou, ktorej majiteľom je presne ten istý človek, ktorý bol vo firme, ktorá kupovala testy za 43,5 milióna eur. Igor Matovič ani raz nepoprel informáciu, že jeho manželka pôsobila v orgánoch tejto školy, čiže bola úplne napojená na vlastnícke štruktúry firmy, ktorá zabezpečuje chod tohto školského zariadenia,“ kritizuje premiéra Robert Fico. 

Sociálni demokrati ďalej kritizujú cenu týchto testov. Podľa informácií, ktoré uvádza Smer, stojí jeden takýto test na svetových trhoch cca. 2 eurá. Vláda Igora Matoviča však od trnavskej firmy kúpila jeden test za 4 eurá, čím podľa Fica a Kaliňáka prihrala trnavskej firme viac ako 13 miliónov eur čistého zisku, z vrecák daňových poplatníkov.

Podnet, ktorý podáva strana Smer-SD na ÚVO je postavený na podozrení z netransparentného spôsobu obstarania testov a tiež na podozrení z porušenia zákona, podľa ktorého sa verejného obstarávania nemôžu zúčastniť firmy, ktoré majú daňové a odvodové podlžnosti voči štátu a verejným inštitúciám. Smer tvrdí, že trnavská spoločnosť Eurolab Lambda a. s. nemala právo zapojiť sa do verejného obstarávania, keďže bola dlžníkom Sociálnej poisťovne. Fico s Kaliňákom v podnete rovnako poukazujú aj na podozrivú aktivitu nového šéfa Štátnych hmotných rezerv za SaS, Jána Rudolfa, ktorý firme pomohol dostať sa do súťaže, aj keď to zákon nedovoľoval.

Pridaj komentár