Roky prelomu, druhá časť historicko-politickej drámy o atmosfére prvých povojnových volieb a vysporiadaní sa s vojnovými zločincami

Lettrich, Andrej (réžia), Bob, Jozef; Plevza, Viliam (scenár), Biath, Tibor (kamera), Stračina, Svetozár (hudba): Roky prelomu, 1989, historická dráma, ČSSR, 1989, 6 h 49 m

Excelentné herecké obsadenie, vzhľadom k dobe vzniku mimoriadne objektívny prístup a vynikajúco vzládnutá atmosféra povojnového vývoja – to sú Roky prelomu, zabudnutý historicko-politický seriál.

Pri príležitosti SNP sme pre vás uviedli prvú časť zabudnutého seriálu Roky prelomu, ktorý dokumentuje povojnový vývoj a úlohu davistov v slovenskej politike. Pre nás ako nasledovníkov davistov je tento seriál o to zaujímavejší, že dokumentuje aj slovenskú otázku a predovšetkým úlohu Novomeského, Husáka a Clementisa v povojnovom vývoji.

V druhej časti nájdete úlohu Kempného (hrá Ľubo Gregor) v intrigách pri Demokratickej strane a spore medzi evanjelikmi a katolíkmi pred povojnovými voľbami či cenzurovanie a šikanovanie Husáka (Dočolomanský) jeho politickým rivalom Viliamom Širokým (Adamovič) a pragocentrikmi. Uvidíte v nej aj historické postavy: dr. Jozefa Tisa, Slánskeho, Lettricha, Gottwalda, Ursínyho, Zápotockého, Miloša Bugára, biskupov či dokonca Magdu Husákovú a prezidenta Beneša. Na konci druhej časti uvidíte aj súdne procesy s kolaborantmi a vysporiadanie sa s krutými činmi gardistov. Táto téma vrcholí v nasledujúcich dieloch. Nakoľko seriál vyšiel až v roku 1989, ponúka oveľa objektívnejší pohľad než politická filmová tvorba 50 až 70 rokov. Autormi scenára sú významné Jozef Bob a Viliam Plevza. Hudbu pre seriál zložil legendárny hudobný skladateľ Svetozár Stračina. Najzaujímavejšie na tomto seriále je, že ponúka vyslovene slovenský pohľad na politický vývoj.

(Pripravil Lukáš Perný)

Pridaj komentár