Taliban vyzval Bidena, aby dodržal dohodu o stiahnutí vojakov z Afganistanu

Kábul 10. novembra (TASR) – Militantné hnutie Taliban vyzvalo v utorok novozvoleného amerického prezidenta Joea Bidena, aby dodržal dohodu medzi USA a Talibanom z februára tohto roka, ktorá počíta so stiahnutím amerických vojakov z Afganistanu. Informovala o tom agentúra Reuters.

„Islamský emirát by chcel zdôrazniť zvolenému americkému prezidentovi a budúcej administratíve, že implementácia dohody je najrozumnejším a najefektívnejším nástrojom na ukončenie konfliktu medzi oboma našimi krajinami,“ uviedol Taliban vo svojom prvom zásadnom vyhlásení v súvislosti s výsledkami prezidentských volieb v USA.

Februárová dohoda medzi Spojenými štátmi s Talibanom je zameraná na ukončenie najdlhšej vojny, do ktorej sa USA zapojili. Na základe tejto dohody by mali Afganistan do 18 mesiacov opustiť všetci zahraniční vojaci výmenou za bezpečnostné záruky Talibanu.

Dlhoočakávané mierové rokovania medzi Talibanom a afganskou vládou odštartovali v septembri v Katare, no takmer okamžite uviazli na mŕtvom bode, a to hlavne v dôsledku sporov okolo uplatňovania islamského práva. Tieto rokovania nadväzujú na dohodu medzi USA a Talibanom a sú dôležité pri úsilí o dosiahnutie trvalého mieru v Afganistane, ktorý by umožnil odchod jednotiek USA a NATO.

V krajine tak ďalej dochádza k násiliu, keďže Taliban útočí na mestá v afganských provinciách, čo v niektorých prípadoch viedlo k odvetným náletom amerického letectva.
Pre dosluhujúceho amerického prezidenta Donalda Trumpa bolo ukončenie vojny v Afganistane jedným z hlavných sľubov v rámci jeho predvolebnej kampane. V októbri na Twitteri napísal, že americké jednotky by sa z Afganistanu mohli stiahnuť do Vianoc. Jeho poradcovia však uviedli, že podľa ich prognóz by sa tak mohlo stať do mája 2021, píše Reuters.

Pridaj komentár