Pred 250. rokmi sa narodil filozof Hegel

Človek nie je ničím iným, len radom jeho činov.
– Hegel

27. augusta 1770 sa narodil filozof Georg Wilhelm Friedrich Hegel. Bol to nemecký filozof, predstaviteľ nemeckej klasickej filozofie, autor systematickej teórie dialektiky (Dialektika). Významným spôsobom ovplyvnil myslenie o štáte.

Heglovo dielo je zrovnateľné s odkazom Kanta, Fichte, Schellinga a ďalších velikánov filozofie. Svojou dialektickou teóriou filozofie dejín neovplyvnil len Karola Marxa, ale aj otca slovenskej štátnosti, Ľudovíta Štúra.

Hegelovými hlavným prínosom je objav dejinnosti: svet nie je nemenné, stále usporiadanie, ale jedno nesmierne dejstvo, v ktorom svetový duch hľadá cestu sám k sebe.

V ľudstve sa uskutočňuje sloboda a rozum vesmíru tým, že rastie ľudské uvedomenie a schopnosť pretvárať svet. Tomu, čo jest, nemožno rozumieť inak než ako procesu, zmene, vývoji, pokroku, ceste k dokonalosti, prípadne i zápasu protikladov.

Cesta ducha a zákonitá dejinnosť sveta začína uzavretým absolútnom, ktoré je totožné s ničotou. Z kozmologického hľadiska sa dá hovoriť o singularite v období pred veľkým treskom. Absolútno sa potom začína realizovať v prírode, aby nakoniec po mnohých miliardách rokov dalo vzniknúť vedomia a spoznávalo samo seba.

O Hegelovi sa hovorí, že jeho koncepcia predstavuje filozofické veľhory.

(red)

Pridaj komentár